OCJENA EUROPSKE KOMISIJE

Milanović: Prognoza Europske komisije za BDP je rasla zbog naše vlade

04.02.2016 u 13:19

Bionic
Reading

Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,1 posto, s prethodnih 1,4 posto. I dok vladajući smatraju da je procjena porasla zbog nove Vlade, u oporbi kažu da je prognoza prije svega narasla zbog dobrih rezultata u 2015., kada je na vlasti bila Kukuriku koalicija

SDP-ov šef Zoran Milanović podsjeća da je Europska komisija prvo bila pesimistična, ali da je sama sada konstatirala da su ovi rezultati posljedica snažnog zamaha u 2015.

'Sve brojke su dobre, bolje od planiranih i ponavljam da je ključna rečenica da je sve to posljedica zamaha u 2015., pa i rekordno visoka pozitivna platna bilanca zemlje od četiri posto, što je brojka o kojoj se rijetko priča, a strašno je važna i je - ona jest djelomično uvjetovana padom cijena nafte, ali prije svega pojačanom industrijskom proizvodnjom i izvozom, izvoznim aktivnostima i izvozom u sektoru usluga u turizmu. Znam da bi netko to htio povezati s novom hrvatskom Vladom, no ona je mogla utjecati jedino negativno, ali prognoza za 2016. i 2017. je dobra, posljedica zamaha u 2015., i sve je to jako detaljno razloženo u priopćenju', prokomentirao je Milanović.

Tim's Power Point prezentacija nije dala nikakav impuls ovim rezultatima i procjene Europske komisije o rastu hrvatskog...

Posted by Zoran Milanović on Thursday, 4 February 2016


Zadovoljan rezultatima je i bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 'Ono što smo govorili zapravo se u konačnici ostvarilo, na našu sreću do kraja našeg mandata. Kao što vidite, sve ono što je zapisano u ovom izvješću i ovim prognozama ima temelje u radu naše vlade i ja samo mogu reći da su velika očekivanja od ove sadašnje vlade da nastavi tim putem, da održi te trendove i da zaista realizira ove prognoze za 2016. i 2017. Dakle gospodarski rast je 1,8 posto u prošloj godini, a deficit smo smanjili za 1,4 posto BDP-a samo u godini dana. U prognozama se računa da bi to smanjenje u 2016. i 2017., ukupno u dvije godine bilo jedan posto, a onda možete misliti koji je napor učinjen već u 2015. Ocjena je da je čak i javni dug o kojem se najviše priča bitno usporen u 2015., zahvaljujući prije svega smanjenju deficita. Sve su to zaista dobri parametri, a ovaj jučerašnji o rastu osobne potrošnje 17. mjesec zaredom govori da je oporavak počeo i prije 2015. Dakle duboko u 2014., i to je ono što zapravo dodatno potvrđuje da je naša vlada radila dobar posao', kazao je Grčić.

Na uspjeh vlade Zorana Milanovića referira se i bivši HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

'Mislim da je tu najvažnija struktura rasta, a to znači industrijska proizvodnja, izvoz i trgovina na malo - potrošnja raste. Nemamo rast na osnovi zaduženja, kredita koje će neke druge generacije vraćati, kako je bilo prije 10 godina. I još jedna potvrda da je zemlja daleko bolja nego kad smo je mi preuzeli - podsjetit ću vas, 2011. je bio pad više od jedan posto, a ako se vratimo na ovu prognozu od dva posto, mislim da smo uspjeli u mandatu podići BDP za tri posto. Ako ova Vlada bude makar ista kao mi, ne mora biti bolja, znači da možemo očekivati rast od pet posto u ove četiri godine. I ja im želim taj uspjeh. Ako ne bude rast od pet posto, onda su lošiji i neuspješni pa ćemo ih smijeniti', rekao je Vrdoljak.

No dok čelnici bivše Vlade RH smatraju da su za prognozu zaslužne prošle četiri godine, s time se ne slaže HDZ-ov Ivan Šuker. 'To je logična procjena povećanja i to je na kraju krajeva na određeni način vjetar u leđa novoj Vladi i vladajućoj većini da moraju izdržati na određenim reformskim zahvatima', rekao je Šuker novinarima u Saboru.

Upitan ima li u svemu tome i doprinosa bivše Vlade RH, Šuker kaže: 'Što to znači doprinos bivše Vlade? Kretanja su takva kao uvjet našeg okruženja, a da bi se ona povećala, u Hrvatskoj se moraju provesti strukturne reforme. Bivša Vlada je 2011. naslijedila situaciju na nuli pa ju je odvela u minus i nadam se iskreno da se s ovom to neće dogoditi.'