porazni rezultati

Miletić o državnoj maturi: Koji je smisao projekta koji daje tako loše rezultate?

12.07.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić ocijenio je u petak poraznima rezultate ovogodišnje državne mature te zatražio hitnu evaluaciju tog projekta, u koji je do danas, kako tvrdi, "ulupano“ više od 400 milijuna eura

"Imamo državnu maturu na kojoj padne gotovo 5.000 učenika, za koju 60 posto učenika plaća dodatne pripreme po nekoliko stotina eura i razvio se poprilični biznis. Što nama ta govori o sustavu, o školama, o državnoj maturi. Imamo projekt koji je 2010. plaćen 260 milijuna kuna, a u ovih trinaest godina je 'ulupano' više od 400 milijuna eura s kojim rezultatom", rekao je Miletić na konferenciji za novinare u Saboru.

"Bilo je rečeno kako će njezini rezultati pomoći i u korekciji cijelog sustava. Ali, tko je odgovarao za tolike loše rezultate, i koji je smisao projekta koji daje tako loše rezultate, a košta porezne obveznike ogromnog novca? Kada se točno Agencija spustila do zbornica i tražila rješenje u bazi, zajedno s nastavnicima", upitao je Miletić te dodao zar nije simptomatično da nikada od 2010. nije provedena evaluacija projekta državne mature.

Svaki peti gimnazijalac pao je materinji jezik pa Miletić pita što to govori o kvaliteti nastave i učitelja i zašto nismo izgradili sustav koji će kvalitetne nastavnike nagraditi, ali i one koji su zalutali u prosvjetu maknuti od tog divnog poziva učitelja, upitao je.

Državna matura je uvedena, između ostalog, kako ne bi bilo prijamnih ispita na fakultetima, no imamo i fakultete poput stomatologije, medicine, arhitekture i drugih kojima nisu dovoljni rezultati državne mature kako bi upisali studente, naglasio je Miletić.