presica ministara

Primorac i Šušnjar pojasnili detalje paketa mjera

06.09.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila novi paket pomoći građanima. Ministar financija Marko Primorac i ministar gospodarstva Ante Šušnjar otkrili su više detalja o tom paketu na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade u petak. Primorac je govorio i o novom krugu upisa trezorskih zapisa za građane od ponedjeljka 9. rujna

Ministar Primorac je na početku kazao da su aktivirali štednju građana koja im je stajala na računima ulaganjima u obveznice i trezorske zapise. Također su povećali njihovu financijsku pismenost.

Štednja građana bila je pasivizirana jer nije bilo dovoljno mogućnosti za ulaganje tih financijskih sredstava. 'Također smo se nadali da će to smanjiti ulaganje u ono za čime su svi žudjeli, u nekretnine', kazao je ministar.

Što su željeli postići upravljanjem javnim dugom? Primorac je kazao da su ga željeli smanjiti većim sudjelovanjem građana.

Od ponedjeljka građani mogu upisivati nove trezorce

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka 9. rujna, a omogućeno je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, pri čemu je ciljani nominalni iznos ukupnog izdanja 250 milijuna eura.

I ovaj put će postojati dva kanala upisa - putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-Riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 19. rujna, datum dospijeća 19. prosinca, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1000 eura, a godišnji prinos za trezorce ročnosti tri mjeseca je 3,55 posto, izvijestio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije.

Prinos na trezorce je tako manji nego u lipnju ove godine, kada je na tromjesečne trezorce iznosio 3,75 posto.

Kao što je već poznato, trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan trezorski zapis iznosi 991,23 eura.

Tako će građani po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu moći zaraditi 8,77 eura.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 16. rujna do 11 sati, a idućeg dana od 9 do 11 sati trezorce u drugom krugu moći će upisati i institucionalni ulagači.  

U oko godinu i pol ovo će tako biti već šesto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga četvrto trezorskih zapisa, koje su mogli upisati i lanjskog studenog, u veljači 2024., kao i u razdoblju od 27. svibnja do 3. lipnja ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 31 tisuće građana za trezorske zapise uplatilo 828 milijuna eura.

'Oko 8,5 posto smanjili smo dio javnog duga koji sada drže građani. Oni su više od četiri milijarde eura uložili u državu. Riječ je ionako o novcu koji bi država trebala namaknuti od institucionalnih ulagača', dodao je Primorac. Sljedeći korak je razvoj aplikacije mRiznica te će se ovo ulaganje moći obaviti preko interneta.

Također planiraju nastaviti izdavati trezorske zapise i obveznice. Izdat će i kalendar, tako da će građani moći planirati ulaganje u obveznice i trezorske zapise. Primorac je kazao da će se omogućiti i reinvestiranje u trezorske zapise. Digitalna platforma bit će otvorena 9. rujna, a zatvorit će se 16. rujna. Do tada je potrebno obaviti upis, a pristupanje će ići preko sustava e-Građani.

Na novinarsko pitanje vrijedi li subvencioniranje plina za plinare ministar gospodarstva Ante Šušnjar rekao je da su svim opskrbljivačima nadoknađivali razliku, pa će tako i dalje raditi.

'Mjere se nastavljaju u režimu kao i do sada.'

Naveo je i da će se cijene distribucije povećati 10 posto. 'Čekamo HERA-u za dio fiksnog troška', dodao je. Primorac je kazao da će se poskupljenje struje odvijati u dva dijela. Prvo u studenome, pa u veljači iduće godine.

Plin će pak biti skuplji od 1. listopada. Šušnjar kaže da je to za struju puno jednostavnije zbog toga što imamo HEP.

Za toplane Šušnjar kaže da su one specifičan oblik proizvodnje energije i svaka ima svoj izračun, ali će povećanje isto iznositi 10 posto.

Ministar Primorac kazao je da ne očekuje da će ovo poskupljenje utjecati na povećanje inflacije u zemlji.

Cilj im je da u srednjoročnom razdoblju izađu iz poticajnog režima, dodao je Primorac.

Istaknuo je da su subvencije za gorivo smanjili već dva puta, a namjera je da se to napravi i na ostalim poljima.

Na pitanje kada se može očekivati predstavljanje poreza na nekretnine ministar Primorac je kazao da se može očekivati već idući tjedan. Dodao je da će to biti šire porezne izmjene, a ne samo porez na nekretnine.

Novinare je zanimalo i zašto se nije išlo na uvođenje poreza na ekstraprofit banaka. Ministar smatra da sama dobit nije nešto loše. Objasnio je da su išli drugim metodama, poput uvođenja mogućnosti kupnje trezoraca i obveznica. Mišljenja je da nije dobro uvijek ići samo na uvođenje novog poreza.

'Ovim izdanjima obveznica nismo ispali baš miljenici banaka, nisam baš omiljen u bankovnom sustavu', rekao je ministar Primorac za sebe, dodavši da ih se moglo izdati i prije.