hdz-ov čovjek?

Primorac: Milanović je šaljivdžija, ali na mene se ne može utjecati

04.09.2024 u 11:40

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat HDZ-a Dragan Primorac gostovao je na televiziji N1 te je govorio o tome zašto želi biti predsjednik, ali se dotaknuo i predsjedničkih ovlasti

Govoreći o tome zašto želi biti predsjednik, Primorac je na N1 jasno rekao: 'Kad vidite da se RH može i mora mijenjati, vi izbora nemate. To napravite zbog Hrvatske i jer ne možete biti pasivni promatrač iz udobne fotelje. Mijenjaju se ljudi, stranke i procesi u svijetu. Danas je svijet bitno drugačiji nego što je bio tih godina. Potpuno je jasno da kad radite nešto na načelima istine, morala i pravde, te su promjene dobrodošle. Dobio sam potporu ne samo HDZ-a, nego i HSLS-a, HDS-a, HSU-a. Ideja je da objedinim sve one koji vjeruju u uljuđenu, civiliziranu i normalnu Hrvatsku.'

Palestina i Ukrajina

Primorac je govorio i o aktualnim krizama u svijetu, primjerice o priznanju Palestine. 'Nema dvojbe da ključnu ulogu igra SAD. Ako pogledamo kako surađuju bivši izraelski premijer i nećak Jasera Arafata, jasno je da i narodi Izraela i Palestine žele da se okonča ovaj rat, da razgovaraju o budućnosti. To je moja želja, to je želja svakog Izraelca. Mir je prioritet. Ako se dvije države dogode u dogovoru Palestine i Izraela, to je prioritet. Želim da što prije stane taj strašni rat, gubitak života je tragedija i za državu i za narod', kazao je Primorac.

Na pitanje o različitim stavovima predsjednika i Vlade po tom pitanju, s obzirom na to da predsjednik Milanović traži priznanje Palestine, Primorac je kazao: 'Većina ozbiljnih ljudi u svjetskoj politici smatra da se prvo treba uspostaviti mir. Čelnici obje države su pokrenuli proces jer je svima dosta rata. Nema dvojbe da će se taj mir dogoditi.'

Kada je u pitanju Ukrajina, i tu su bila drugačija mišljenja predsjednika i Vlade. 'Hrvatska ima stav koji je zauzela kao većina europskih država. Kako bi se Hrvatska osjećala da je 1991. bila rasprava o tome imamo li pravo na slobodu? Ključni prioritet je mir, a i pravo na samoobranu. I nitko to ne može oduzeti Ukrajincima', poručuje Primorac.

Problemi u vojsci

Kada su u pitanju odnosi Milanovića i ministra obrane Ivana Anušića, koji zbog svega najavljuje izmjene Zakona o obrani, Primorac je kazao da izmjene ne može komentirati jer nije ni vidio prijedlog. 'Zalažem se za apsolutnu transparentnost i sve što će doprinijeti tome da ni predsjednik ni ministar neće imati glavobolju', kazao je Primorac.

Upitan bi li letio helikopterom, Primorac je kazao da ne može isključiti situacije kada je to jedina opcija. 'Zbog mojih stavova nastojao bih napraviti uštedu gdje mogu. Kad imate let helikopterom, imate prazna vozila koja vas čekaju, vatrogasce, imate dodatne troškove. Moramo pokazati respekt prema građanima i proračunu. Ali postoje određene okolnosti. Ako se to dogodi, ne treba biti licemjeran i reći da ne bih letio', poručio je Primorac.

Odnos predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića rezultirao je i činjenicom da nema dogovora oko veleposlanika i oko vojske. Primorac daje do znanja da se to primjećuje i u svijetu i da svi to komentiraju. 'To je razlog uključenja u utrku. Ja ću biti čovjek koji će rješavati probleme. Nakon mog imenovanja velik dio problema bit će riješen. Znam se uljuđeno ponašati', kazao je.

Komentirao je izjavu predsjednika Milanovića da nije nadstranački kandidat. 'Znamo da je aktualni predsjednik šaljivdžija. Ponekad može biti duhovit. Ali što se tiče te metafore, svaka osoba koja je radila sa mnom zna da je nemoguće postići bilo kakvu vrstu utjecaja na mene', kaže Primorac.

  • +5
Dragan Primorac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Niz predsjedničkih kandidata

Osim Milanovića, kandidaturu za predsjedničke izbore najavila je Marija Selak Raspudić, a kandidate bi mogli imati i Most i Domovinski pokret. Na pitanje boji li se da bi se glasovi mogli raspršiti, Primorac je rekao: 'Mislim da je to sjajno za demokraciju u Hrvatskoj, sjajno je vidjeti ljude koji imaju što reći. Što više imate rasprave, činite snažniju poziciju budućeg predsjednika. Kandidaturu bilo koje osobe koja će donijeti pozitivnu energiju i raspravu apsolutno podržavam.'

Porez na nekretnine i zabrana izložbe

Primorac je odgovarao na pitanja i o nekim aktualnim temama koje se ne tiču toliko predsjedničkih ovlasti. Govoreći o porezu na nekretnine, rekao je da bi riječ 'porez' općenito trebalo zamijeniti riječima 'doprinos domovini'.

'Većina građana smatra da će ih podržati ako porezi budu pošteni, uravnoteženi i ako ne budu pitanje kažnjavanja', rekao je Primorac, no sam porez na nekretnine nije želio komentirati jer nije vidio prijedlog.

Što se tiče subvencija za struju i plin, Primorac je podsjetio da su za vrijeme covida spasile gospodarstvo. 'To je uvijek jedna od dobrih mjera o kojima treba razmišljati. Ako je to dobro za gospodarstvo, svaka normalna osoba će to podržati, ali Vlada i struka će dati konačno mišljenje', rekao je Primorac.

U medijima je zadnjih dana popraćena i tema zabrane izložbe u Sinju, koju je tamošnji gradonačelnik Miro Bulj zabranio jer ju je financiralo Srpsko narodno vijeće. Primorac je rekao da ne zna što se dogodilo.

'Imate niz slučajeva gdje je umjetnost i sloboda, ali i odgovornost. Na mjestu gradonačelnika najprije bih pogledao izložbu pa onda odlučio. U Hrvatskoj žive i Srbi i niz drugih narodnosti, vi ne možete isključivati nekoga. Svatko tko je lojalan RH, ja ću biti i njihov predsjednik. To je početak i kraj svega', zaključio je Primorac.