OPASNO ZA RADNIKE?

Ministarstvo: Koristili smo svjetske standarde u zaštiti od zračenja

19.05.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja primijenilo je svjetske i europske standarde prilikom izrade nacionalnih propisa za područje elektromagnetskih polja, u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, istaknuli su u odgovoru Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja prijavila je Ministarstvo zdravlja Europskoj komisiji i to zbog novog Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja, navodeći da su njime drastično povećane granice dozvoljenog zračenja i prekršene EU-ove direktive o izloženosti radnika elektromagnetskom zračenju.

Ministarstvo odgovara da su u izradi pravilnika primijenili smjernice Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja. Pravilnik je usklađen s EU direktivom 35 u pogledu izloženosti radnika koji rade s izvorima elektromagnetskih polja.

Riječ je o direktivi koju je Hrvatska kao država članica EU-a obvezna preuzeti u nacionalno zakonodavstvo do srpnja 2016. godine.

U njoj su uvedeni pojmovi niske vrijednosti upozorenja i visoke vrijednosti upozorenja, a Hrvatska je preuzela niske vrijednosti upozorenja kao granične vrijednosti, ističe u ministarstvu..