LALOVAC O LOŠIM VIJESTIMA IZ EU-A

Ministre, čini li vam se da sve što radite nije dovoljno?

26.02.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Ministar financija Boris Lalovac komentirao je danas uoči sjednice Vlade nevesele vijesti iz Bruxellesa odakle su nam autoriteti iz Europske komisije drugi put poručili da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifičan monitoring. Lalovac je istaknuo kao će Vlada promptno reagirati i ubrzati reforme koje se od nje očekuju

'Trebat ćemo ubrzati reforme s premijerom i potpredsjednikom za gospodarstvom, gospodinom Brankom Grčićem. Donijet ćemo vrlo brzo neke korake koje će Republika Hrvatska prezentirati Europskoj komisiji do travnja ove godine', kazao je ministar Boris Lalovac.

Kad je u pitanju prostor za djelovanje, Lalovac je rekao kako uvijek ima prostora za djelovanje. 'No pustimo da premijer i uži kabinet to odrade. Radi se o reformama, vrlo značajnim reformama koje ćemo predstaviti za dva mjeseca', poručio je.

Na novinarsko pitanje čini li mu se da sve što napravi nije dovoljno, Lalovac je podsjetio da se nalazimo u dubokoj recesiji i svaka promjena koja se poduzima teža je u šestoj godini recesije nego da se s njima krenulo odmah u prvoj godini.

'Naravno da su zbog toga svi nervozni, jer čekaju nekakav rast, zapošljavanje, povratak optimizma. Međutim, reforme će se morati napraviti. Pitanje je samo vremenskog roka, one će se morati ubrzati. No, kako sam rekao, morat ćemo prepustiti premijeru i užem timu da odluče koje će to reforme biti…', istaknuo je. Na podsjetnik kako je bio jako optimističan ranije te da je isticao kako bismo mogli izbjeći nadzor Europske komisije, a da se sada pokazalo da je to bilo neutemeljeno.

'U kojem sam dijelu bio optimističan?' upitao je Lalovac, na što mu je odgovoreno: 'Pa po pitanju rezova i silnih ušteda…'

'Gledajte, rezove i uštede radimo, ali oni žele da ubrzamo strukturne reforme. Toga smo i sami svjesni i na tome radimo. Vidjet ćemo koja su to područja: je li to javna uprava, zdravstvo ili neki drugi segment na kojem inzistiraju… Puno je posla ispred nas', rekao je ministar financija Lalovac.