povoljna cijena

Mladim obiteljima u Sisku uručeni ključevi POS-ovih stanova

25.09.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Kupcima stanova u zgradi POS-a na Zelenom brijegu u srijedu su ključeve uručili ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, 30 mladih obitelji kupilo ih je po povoljnoj cijeni od 1489,5 eura za četvorni metar

Projekt POS Sisak na Zelenom brijegu pokrenut je na inicijativu Grada Siska 2019. godine, APN se uključio u projekt 2021. godine, kada je potpisan ugovor o poticajnoj stanogradnji te je Grad osigurao građevinsko zemljište za gradnju višestambenih objekata na Zelenom Brijegu.

“Grad Sisak osigurao je 180.000 eura subvencija iz proračuna jer je izvođač radova ponudio cijenu iznad etalonske vrijednosti APN-a. Najniža ponuda bila je 1,35 milijuna kuna, odnosno 180.000 eura viša od maksimalne etalonske vrijednosti po kojoj je APN do sada mogao graditi stanove. Time je osiguran početak izgradnje, umjesto još jedne odgode, prilagodbe dokumentacije i dugog postupka javne nabave", rekla je Ikić Baniček.

Ukupna vrijednost projekta POS-a je 3,2 milijuna eura, Grad Sisak je uložio više od 500.000 eura, time smo građanima omogućili povoljniju cijenu stanova, dodala je.

Ministar Bačić izrazio je zadovoljstvo što su kupci stanova mlade obitelji. “Cijenu od 1489,5 eura, koju smo postigli u zajedništvu s Gradom Siskom, možemo podvesti pod sintagmu priuštivog stanovanja", rekao je.

To je rijedak slučaj u Hrvatskoj, gdje su cijene stanova i najamnina visoke, stoga će Vlada u listopadu predstaviti novi Nacionalni plan stambene politike, kojem je cilj smanjiti cijene stanova za obitelji koje si sada ne mogu priuštiti stan.

Bačić je najavio izmijene modela POS-a, Vlada će se zajedno s jedinicama lokalne samouprave uključiti u poticanu stanogradnju, kako bi se izgradio što veći broj stanova u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 230.000 stanova, a po podacima nakon popisa stanovništva u zemlji je 600.000 praznih stanova”, podsjetio je Bačić i najavio da će uskoro na području Sisačko-moslavačke županije biti izgrađeno 1020 novih stanova.

Uz blizini nove POS-ove zgrade u Sisku u tijeku su radovi na dogradnji vrtića Različak i proširenje kapaciteta za šest skupina, odnosno 120 djece, pa će novi stanari na Zelenom brijegu time riješiti još jedno važno životno pitanje.