između dvije vatre

Modi u ulozi mirotvorca između Rusije i Ukrajine: Kakav je indijski plan?

23.08.2024 u 22:44

Bionic
Reading

Dok Narendra Modi ide u Kijev, neki analitičari navode da bi Indija mogla potaknuti dvije sukobljene strane na pregovore – ali da ona to možda i ne želi

Uoči nedavnih državnih izbora u Indiji, dezinformacije koje je progurala stranka Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendre Modija imale su negativan učinak umjesto da su eksplodirale u meme koji bi postao viralan diljem svijeta.

Tvrdnju da je Modi uspio zaustaviti ruski rat u Ukrajini kako bi pomogao evakuirati tisuće zaglavljenih indijskih studenata medicine zanijekalo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova. Ismijana je u memeovima na društvenim mrežama, pa čak i u jednoj od emisija britanskog komičara Johna Olivera.

Sada, mjesecima kasnije, Modi će posjetiti Ukrajinu na putovanju bez presedana. Čini se da će pokušati ojačati status Indije kao potencijalnog mirotvorca u sukobu, čak i ako ne može pretvoriti te prethodno ismijane tvrdnje u stvarnost, piše Al Jazeera.

Modi je u srijedu odletio u Poljsku u državni posjet. Potom je vlakom otputovao u Kijev, u koji je trebao stići u ranim jutarnjim satima petka. Nijedan indijski premijer nije posjetio Ukrajinu od formiranja te zemlje nakon raspada Sovjetskog Saveza.

U Ukrajini niti dva mjeseca otkako je posjetio Moskvu

Modijev posjet Ukrajini dolazi manje od dva mjeseca nakon što je putovao u Moskvu prvi put od ruske potpune invazije na svog manjeg susjeda u veljači 2022. To putovanje u Rusiju izazvalo je oštre kritike Ukrajine i javno izražavanje nezadovoljstva Sjedinjenih Država.

Ipak, Indija je i dalje rijetka nacija koja ima dobre odnose i s Rusijom i sa Zapadom, glavnim podupirateljem Ukrajine, a neki analitičari vjeruju da bi Modi mogao igrati ulogu u guranju dviju strana prema pregovorima.

Osobito nedavno širenje rata predstavlja velik izazov za Modija i sve mirovne napore, rekli su analitičari i diplomati. Ukrajinski upad preko krhke ruske granice u Kursk i njezine tvrdnje da je prigrabila 1250 kvadratnih kilometara teritorija promijenili su ravnotežu između dviju zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je čvrst odgovor, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je o korištenju teritorijalnih dobitaka svoje vojske unutar Rusije za razmjenu zemlje i zarobljenika te za stvaranje tampon-zone između zaraćenih susjeda. Trenutačno je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da nema mogućnosti bilo kakvih razgovora s Kijevom.

Usred ove vojne eskalacije mnogi unutar diplomatske zajednice u New Delhiju nisu uvjereni u opravdanost Modijeva plana da posjeti Kijev. 'Nije to sigurno za njega nakon eskalacije rata između dviju zemalja', rekao je veleposlanik jedne zemlje Europske unije za Al Jazeeru.

Istini za volju, snažne povijesne veze New Delhija s Moskvom znače da nije vjerojatno da će bilo kakva agresija Rusije tijekom Modijeva posjeta biti usmjerena na njega. Uostalom, on i Indija stali su uz svog tradicionalnog prijatelja u trenutku u kojem su mu SAD i njegovi zapadni saveznici uveli sankcije.

Indija je promijenila svoje opskrbne linije i dramatično povećala subvencioniranu kupnju nafte iz Rusije dok je redovita opskrba dolazila s Bliskog istoka. U roku od dvije godine 40 posto indijskih potreba za sirovom naftom podmireno je iz ruskog Urala. Dodatno, prije 24. veljače 2022. Indija je od Moskve kupovala samo jedan posto svojih potreba. Sada je Rusija najveći dobavljač nafte za Indiju. Kupnja iz Rusije pomogla joj je uštedjeti 10,5 milijardi dolara.

Ali analitičari kažu da Indija nema ni vjerodajnice ni interes, osim retorike, da previše gura bilo koju stranu u ratu.

Ima li Indija kredibilitet kao mirotvorac?

Derek Grossman, viši obrambeni analitičar u Rand Corporationu, rekao je: 'Malo je vjerojatno da će Modi posredovati u mirnom rješenju zbog svoje složenosti i također zbog uloge Indije kao perifernog igrača, ali možda najvažnije - zato što Indija nema motiva za to.'

Istaknuo je da 'dugogodišnji strateški odnos Indije s Rusijom i rastuće veze sa Zapadom' zahtijevaju pažljivo balansiranje New Delhija. 'Svako prekoračenje u pregovorima prema jednoj ili drugoj strani moglo bi potkopati ta partnerstva.'

Ipak, bez obzira na to što Modi može postići na svom putovanju, vrijeme njegova posjeta Ukrajini je značajno, rekli su analitičari.

Njegovo putovanje u Moskvu početkom srpnja - tijekom kojeg je zagrlio Putina - izazvalo je osude Ukrajine i njezinih saveznika, osobito zato što se poklopilo sa smrtonosnim udarom na kijevsku dječju bolnicu. U tom napadu ubijeno je najmanje 38 ljudi, uključujući djecu.

'Veliko je razočaranje i razoran udarac mirovnim naporima vidjeti čelnika najveće svjetske demokracije kako grli najkrvavijeg kriminalca na svijetu u Moskvi na takav dan', napisao je Zelenski na X-u u to vrijeme.

I SAD je bio kritičan. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da su jake veze s Rusijom 'loša oklada' za Indiju. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je SAD zabrinut zbog odnosa Indije s Rusijom. A Eric Garcetti, američki veleposlanik u Indiji, upozorio je da New Delhi ne može svoje prijateljstvo s Washingtonom uzeti 'zdravo za gotovo'.

Prethodno su ukrajinski i europski dužnosnici također opetovano kritizirali Indiju zbog povećanja uvoza nafte iz Rusije, optužujući New Delhi da je zapravo stavio više novca u ruke Moskve za nastavak rata. No valja napomenuti da su i Europa i SAD kupili rafiniranu indijsku naftu koja također koristi rusku sirovu naftu.

Istini za volju, SAD je inzistirao na tome da njegovo strateško partnerstvo s Indijom – usredotočeno na zajedničke brige oko Kine – ostane čvrsto. Sa svoje strane, Modi je javno poručio Putinu da 'ovo nije doba za rat' te su iz njegove države tvrdili da podržavaju mir u Ukrajini.

Indijski diplomat Anil Trigunayat istaknuo je da je Ukrajina - uza sve svoje kritike indijskih postupaka - u više navrata tražila od New Delhija da pokuša posredovati o miru.

Ipak, u konačnici, rekao je Trigunayat, ishod svih napora 'ovisit će o Rusiji i Ukrajini i njihovim dobročiniteljima te u kojoj su mjeri spremni pregovarati i riješiti sukob', misleći na Kinu (koja je u velikoj mjeri stala uz Rusiju tijekom rata) i Zapad (vojnog i ekonomskog pokrovitelja Ukrajine).

Dobra prilika, ali analitičari ne očekuju puno od Modija

Gulshan Sachdeva, profesor europskih studija na Sveučilištu Jawaharlal Nehru u New Delhiju, složio se s time, dodajući da ne očekuje puno od Modijeva putovanja te da su Rusija i Zapad sposobni izravno razgovarati jedni s drugima.

Jedan od načina da Indija izgradi svoj kredibilitet kod Ukrajine kao istinski neovisnog aktera moglo bi biti ulaganje u obnovu zemlje, čiji su veliki dijelovi razoreni u ratu.

'Posjet bi mogao ponuditi dobru priliku Indiji da pokrene nove humanitarne i inicijative za obnovu u Ukrajini', napisao je Sachdeva u nedavnom radu. Humanitarna pomoć Indije Ukrajini tijekom rata ograničena je na 16 kontejnera u vrijednosti od 2,5 milijuna dolara.

Modi bi mogao ponuditi više pomoći tijekom svog putovanja. Ali, priznao je Sachdeva, bilo kakvo indijsko ulaganje u Ukrajinu vjerojatno bi prvo moralo pričekati završetak rata.

Kakav je plan igre?

Dakle što Modijev posjet Ukrajini znači za odnose Indije s Rusijom i što on ima od putovanja u Kijev?

Putin neće biti oduševljen Modijevim posjetom Kijevu. Ipak, Indija je više puta jasno dala do znanja da, za razliku od Zapada, ne podržava 'strateški poraz' Rusije, smatra Sachdeva. Indijski ministar vanjskih poslova naglasio je da New Delhi vidi stabilnost odnosa s Rusijom kao važan stup svoje vanjske politike.

Christopher Clary, nerezidentni suradnik Stimson centra sa sjedištem u Washingtonu, rekao je kako vjeruje da je 'glavni rezultat posjeta sam posjet'.

'Simbolika pokazuje njegovo priznanje patnje Ukrajine u ovom brutalnom ratu. Čak i ako Indija nije voljna osuditi ulogu Rusije u započinjanju rata, Modijevo svjedočenje tome služit će izolaciji Indije od nekih kritika', rekao je. 'Indija bi također mogla iskoristiti ovo putovanje kako bi naglasila svoju viziju strateške autonomije.'

Harish Khare, indijski politički analitičar i bivši savjetnik Manmohana Singha, Modijeva prethodnika, bio je otvoreniji. Prema njegovim riječima, put u Kijev ima cilj zadovoljiti Washington.

'Od ovog posjeta ne treba očekivati ​​značajnije rezultate', rekao je. 'On ide ondje da bi umirio svoje zapadne prijatelje.'

Doista, izloženost Indije ruskom oružju smanjila se posljednjih godina jer se New Delhi pokušavao odviknuti od svoje tradicionalne vojne ovisnosti o Moskvi. Prema posljednjim podacima Štokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Indija sada kupuje 36 posto svog oružja od Rusije u usporedbi s visokih 76 posto između 2009. i 2013. godine.

Kako Modi to radi polako, tako da ne pokvari odnos s Putinom, dokazat će dugoročni izazov za Indiju, kažu analitičari. U Kijevu u petak čeka ga pak hodanje po žici, zaključuje se u analizi Al Jazeere.