'budite spremni'

Moglo bi biti opasno: 'Zaštitite se od munja, prijete bujične poplave, olujni udari i tuča'

05.09.2024 u 08:32

Bionic
Reading

Kako će četvrtak odmicati, vremenske prilike postajat će sve nestabilnije

Danas slijedi naoblačenje, od sredine dana s mjestimičnom kišom, najprije na Jadranu i predjelima uz njega. Moguće je nevrijeme, osobito na sjevernom Jadranu, a u noći na petak i u Dalmaciji. Na istoku djelomice sunčano, uglavnom suho, te vruće i sparno. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo. Najviša temperatura većinom između 27 i 31, na istoku i do 33 °C.

U četvrtak, uz niže temperature, očekuje se postupno naoblačenje sa jugozapada, uz pojačan južni vjetar i sve češću kišu i grmljavinu u popodnevnim satima, ponegdje i nevrijeme. Petak će također biti promjenljiv, ali s tendencijom prolazne stabilizacije.

Kako dan odmiče, rast će nestabilnost

Na istoku Hrvatske jutro će biti pretežno sunčano, no kasnije tijekom dana očekuje se više oblaka uz sve veću mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar će uglavnom biti slab istočnog smjera, dok će najviša dnevna temperatura doseći oko 33 °C, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

U središnjim predjelima Hrvatske prevladavat će djelomično sunčano vrijeme uz promjenjivu naoblaku, a kasnije poslijepodne i navečer postoji mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom, koji mogu biti intenzivniji. Najviša dnevna temperatura će se kretati oko 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj očekuje se postupno naoblačenje praćeno povremenom kišom i grmljavinom.

DHMZ oglasio meteoalarm

Večernji sati donose izrazitu nestabilnost, s mogućim lokalnim nevremenima i obilnim oborinama, osobito na području sjevernog Jadrana.

Vjetar će biti umjeren do jak, posebno na otvorenom moru, gdje će more biti umjereno valovito. Zbog pogoršanja vremena, biometeorološki uvjeti će se dodatno pogoršati, no dnevne temperature će biti nešto niže nego prethodnih dana.

Važno upozorenje DHMZ-a

Meteoalarm narančaste boje oglašen je za riječko područje. DHMZ upozorava na mogućnost lokalnu obilnijih oborina i grmljavinskog nevremena. “Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, upozorava DHMZ.

Obilnija kiša i grmljavina prijeti i zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, kninskoj i splitskoj regiji za koje je oglašen meteoalarm žutog stupnja. “Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Jako jugo u Dalmaciji

U Dalmaciji će prevladavati promjenjivo oblačno vrijeme, uz mogućnost kiše i pljuskova s grmljavinom, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima, a moguće su i izraženije vremenske neprilike. More će postati umjereno valovito, dok će na otvorenom dijelu biti valovito zbog umjerenog do jakog juga. Najviša dnevna temperatura će iznositi oko 30 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske očekuje se djelomično sunčano vrijeme, uz promjenjivu naoblaku. Kiša će se pojaviti uglavnom u večernjim satima. Jugo će većinom biti umjereno, a more će postati umjereno valovito. Dnevne temperature zraka će konačno pasti ispod vrijednosti koje bi mogle utjecati na zdravlje, uz maksimalne temperature od 30 do 32 °C.

Vikend donosi kratku stabilizaciju vremena

Petak će donijeti čestu kišu, no očekuje se i prolazno stabilnije vrijeme. Na kopnu će još biti promjenjivo, s povremenim pljuskovima i grmljavinom, lokalno i izraženijim, dok će vikend donijeti kratkotrajnu stabilizaciju s toplim i vrućim danima. Subota će biti sunčanija, uz mogućnost jutarnje magle.

Na Jadranu će do petka ujutro još biti lokalnih nevera i obilnih pljuskova, nakon čega slijedi smirivanje vremena. Subota će donijeti pretežno sunčano vrijeme, dok se u nedjelju očekuje nova promjena. Vjetar će se okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, dok će jugo oslabiti.