CHOOSE YOUR DESTINY

Mortal Kombat

07.12.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Ako ste voljeli enormne količine krvi prilikom svakog udarca i ako ste uživali u neviđenoj brutalnosti prijašnjih Mortal Combat naslova, onda za vas imamo odlične vijesti

Odmah na početku moramo reći da je novi Mortal Combat jedna od najkrvavijih igara ikad, ne samo kada govorimo o franšizi Mortal Kombat, nego i kada je riječ o igrama općenito. Ako pak niste jedan od onih gejmera koji uživaju u različitim oblicima virtualnog sadizma, nego ste igrali igru zbog njezine borbene mehanike, i tu će novi Mortal Combat imati što ponuditi. Prema riječima kreativnog direktora Eda Boona, novi Mortal Combat trebao bi biti duhovni nasljednik dvojke i trojke što bi se trebalo svidjeti svim dugogodišnjim fanovima popularne makljaže.

Ako se vratimo desetak godina unazad, veliku većinu kvalitetnih i poznatih 2D šora činili su naslovi koji su dolazili s istoka i na čiji je izgled uvelike utjecala japanska anime kultura. Ipak, postojao je serijal sa zapada koji je uspješno prošao sve testove vremena i koji je kroz godine svog postojanja skupio poveći broj fanova. Naravno, riječ je o serijalu Mortal Combat. Ta franšiza je poznata po svojem nepatvorenom i nemilosrdnom nasilju, krvi i brutalnosti. Serijal se nakon poduže stanke vratio preobrazbom u 3D svijet prije nekoliko godina, ali se najavljeni naslov vraća korijenima u dobri stari 2D.

Bolje rečeno, novi Mortal Combat će biti 2.5D igra. Naime, imat će 3D grafički prikaz, ali će se borba odvijati u 2D-u. Paralelu možemo povući sa Street Fighterom IV koji je oživio 2D borbeni žanr pa stoga ne čudi odluka da se Mortal Combat prezentira u sličnoj maniri. Jedna od najvećih zamjerki koju su igrači imali za Mortal Kombat bio je dizajn likova od kojih su neki izgledali potpuno isto samo su imali različite boje. Sada to više neće biti slučaj zato jer su likovi napravljeni puno detaljnije, a dodana im je i svojevrsna osobnost. Primjerice, Johnny Cage ima tetovažu 'JOHNNY' preko svojih prsa dok Scorpion ima mnogo ukrašeniju facijalnu zaštitu. Prema najava autora, gotova igra bi trebala sadržavati približno 26 igrivih likova

Što se samog gameplaya tiče, Mortal Kombat će se igrati slično kao i stari 2D Mortal Kombat uz pokoji novi dodatak. Ti dodaci uključuju novi sistem napada koji će se aktivirati kada napunite tri specijalne skale. Napunite li prvu, moći ćete izvesti specijalan potez. Napunite drugu i dobit ćete combo potez koji je vrlo koristan za razbijanje protivnikove obrane. Napunite li i treću skalu moći ćete izvesti ubojiti 'X-Ray' potez. Taj potpuno novi napad omogućit će vam X-Ray uvid u štetu koju ste prouzročili spram vašeg protivnika na način da ćete vrlo detaljno vidjeti kako se lome i melju njegove ili njezine kosti, nanoseći time još više damagea. Treba spomenuti da će se i 'Pit' iz Mortal Kombata II vratiti u novoj ekranizaciji ove legendarne igre. Još jedan zanimljiv dodatak koji je ubačen u igru su Tag Battles, gdje će igrači moći izabrati do dva lika te na taj način izvoditi zanimljive grupne comboe.

Mortal Kombat ne bio ono što jest da u njemu nema brutalnih završetaka borbi poznatijih kao Fatality. Ti završni manevri sada su brutalniji i krvaviji no ikada prije. Tako ćete, primjerice, sa Scorpionom 'na živo' vaditi kralješnicu protivnika, Kung Lao će prerezati neprijatelja na pola pomoću svog šešira koji je na rubovima oštar poput britve dok će Reptile svojom kiselinom spržiti protivnika iznutra prema van. Što god to značilo...

Grafički, igra izgleda fantastično, što možda za ovakav žanr igara nije presudno, ali svakako nije ni minus. Puno vremena posvećeno je detaljima i animacijama, što u kombinaciji izgleda mnogo dotjeranije i ljepše od prijašnjih naslova. Što je još važnije, pokreti i udarci su sada mnogo precizniji i izravniji, što ovom naslovu daje na dodatnoj vrijednosti. Borba je, kao što smo napomenuli, puno brutalnija i krvavija, pa će tako tijela boraca biti umaljana krvlju, a ozljede koje nanesete bit će vidljive do završetka borbe. Prilikom izrade likova u igri, dizajneri su radili po principu iznutra prema van, pa su tako prvo krenuli s izradom kostura, potom mesa i organa te na kraju kože i odjeće. To objašnjava zbog čega X-Ray napad izgleda tako grafički realistično.

Mortal Kombat bi se mogao na gejmersku scenu vratiti na velika vrata svojim novim nastavkom jer posjeduje sve elemente zbog kojih smo Mortal Kombat toliko i voljeli igrati. Fanovi ove igre se doista imaju čemu veseliti! Igra će se pojaviti sredinom mjeseca travnja, i to samo za konzole nove generacije.     

Sub Zero Trailer


Mortal Kombat Gameplay