PREBACIVANJE KRIVNJE

Moskva optužuje Zapad, pušteni promatrači OESS-a

03.05.2014 u 12:24

Bionic
Reading

Vlasti u Kijevu i njihovi saveznici sa zapada izravno su krivi za krvoproliće u Odesi u kojem je poginulo najmanje 38 osoba, rekao je u subotu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov

'Kijev i zapadni sponzori izazivaju krvoproliće i za njega snose izravnu odgovornost', rekao je glasnogovornik Vladimira Putina

Trideset osam osoba izgubilo je život u požaru u jednoj zgradi u Odesi, na jugu Ukrajine, nakon sukoba pristaša ukrajinskog jedinstva i proruskih aktivista u petak, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Kijevu. Ukrajinske vlasti objavile su u subotu da je nakon nereda uhićeno 130 osoba.


Peskov je rekao da su ruske vlasti 'izgubile utjecaj nad samoobrambenim snagama' na jugoistoku Ukrajine i da Rusija ne može sama razriješiti sukob u susjednoj zemlji. On je ocijenio da se zbog nemira i nasilja u Ukrajini održavanje najavljenih predsjedničkih izbora 25. svibnja čini 'apsurdnim'

Ukrajinske vlasti su u subotu nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Krematorska, objavio je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

On je potvrdio da su ukrajinske snage reda zauzele televizijski toranju u Krematorsku, ali nije dao nikakve podatke o mogućim žrtvama ili pojedinostima akcije. 'Aktivna faza operacije nastavljena je u zoru. Ne zaustavljamo se', napisao je Avakov na twitteru.

Ruski mediji također su javili o borbama oko Krematorska a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula a devet je ranjeno.

U petak su ukrajinske vlasti počele akciju protiv separatista u susjednom Slovjansku, gradu s oko 130.000 stanovnika. U borbama su srušena najmanje dva ukrajinska helikoptera, pri čemu je jedna dvočlana posada poginula a jednu su zarobili separatisti. Proruski aktivisti su objavili da su u Slovjansku ubijena tri njihova 'vojnika' i dva civila.

Promatrači OESS-a pušteni na slobodu

Europski vojni promatrači, zatočeni u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, u subotu su pušteni na slobodu, potvrdio je vođa proruskih separatista Vjačeslav Ponomarjov, dodavši da je ta odluka bila dobrovoljna i poklopila se s njegovim rođendanom.

'Kao što sam im i obećao, jučer smo proslavili moj rođendan i oni su otišli. Kao što sam rekao, bili su moji gosti', rekao je Ponomarjov. Oslobođeno je 12 ljudi, uključujući Ukrajince i Europljane.

Ruski separatisti zatočili su prošli tjedan osam vojnih stručnjaka koji su otputovali u Donjeck u inspekciju na poziv Ukrajine i u sklopu dogovora s OESS-om o mjerama uspostavljanja povjerenja i sigurnosti. Njihov posjet dogovoren je u sklopu bilateralnog plana i nema nikakve veze s Promatračkom misijom OESS-a u Ukrajini koju trenutačno čini 150 civilnih promatrača, objavio je u petak OESS.

Separatisti su tvrdili da je među njima špijun. Ruski izaslanik Vladimir Lukin, koji je u istočnu Ukrajinu stigao u petak, pomogao je u oslobađanju talaca, priznao je Ponomarjov. 'Njegov posjet bio je jedan od važnih čimbenika', kazao je vođa proruskih separatista.

Kijev i Zapad su uputili oštre riječi Moskvi, zamjerajući joj da nije bila voljna pomoći u oslobađanju promatrača. OESS je potvrdio oslobađanje europskih vojnih promatrača.