konferencija u saboru

Most i HSS: Župan Žinić ukida demokraciju u Skupštini

04.05.2018 u 14:18

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i HSS-a Željko Lenart te oporbeni vijećnici sisačko-moslavačke Županijske skupštine u petak su prozvali HDZ-ova župana Ivana Žinića da sustavno onemogućuje demokratske procese i djelovanje oporbenih klubova Mosta, HSS-a, HSP-a, SDA, HDRS-a u Skupštini.

Na konferenciji za novinare u Saboru oni su sve nadležne institucije pozvali da omoguće demokratska prava koja im sustavno krši župan Žinić kojega su, kao i vladajuću većinu u županiji prozvali za teško kršenje akata, Poslovnika, Statuta i zakona što, upozoravaju, dovodi do ukidanja demokracije u Skupštini.

Najavili su da zbog toga planiraju podnijeti predstavku Ministarstvu uprave, a još čekaju odgovor na prigovor koji su podnijeli Uskoku nakon što je odbijena njihova kaznena prijava protiv Žinića.

 Prijavu su podnijeli lani u lipnju nakon konstituirajuće sjednice Županijske skupštine, optuživši Žinića za podmićivanja zastupnika jer su do tada oporbeni vijećnici Adeline Ivković, Josip Takač i Dražen Juranović neočekivano podržali HDZ i tako im omogućili većinu u Skupštini.

Žinić je glasove troje oporbenih vijećnika kupio dajući im radna mjesta u županijskoj agenciji

 Oporbeni zastupnici se ne slažu se s Uskokovim zaključkom da nije bilo korupcije u ovom slučaju, te ističu da je Žinić glasove ovih zastupnika 'kupio' dajući im radna mjesta u lokalnoj razvojnoj agenciji u vlasništvu županije.

 "Onemogućeno nam je svako djelovanje, na 'aktualcu' nam ne dopuštaju postavljati pitanja, oporbenim vijećnicima nema mjesta u odborima, nismo dobili ni svog potpredsjednika Skupštine, a naše prijedloge ne žele uvrštavati", kazao je predsjednik Kluba vijećnika Mosta Milan Brigljević, upitavši priziva li župan Žinić ulicu jer da oporbi preostaju samo izvanparlamentarna sredstva za borbu.

 Pozvao je i HDZ da odgovori stoji li iza Žinićeva ponašanja, odnosno njegova nepoštivanja zakona i propisa.

 I Grmoja je ustvrdio da se u Sisačko-moslavačkoj županiji teško krše zakoni, što za posljedicu ima ukidanje demokracije, dok je Lenart prozvao župana da uporno odbija dostavljati podatke o depozitima, financiranju županijske bolnice i drugome te dodao kako će ta dokumentacija biti dokaz za predstavku Ministarstvu uprave.

U Sisačko-moslovačkoj županiji demokracija ne postoji

 HSS-ov vijećnik Mijo Latin ocijenio je da u njihovoj županiji demokracija ne postoji otkako je "nedemokratskim konstituiranjem župan kupio nekoliko ruku koje su im trebale". "Ne vjerujem da Žinić sve ovo radi na svoju ruku, bez potpore stranke, s obzirom na to da je baš on vrlo često izaslanik premijera ili predsjednika Sabora na raznim događanjima", napomenuo je Latin.

 'Mostovac' Marijo Božurić kritizirao je Žinićevu odluku da u njihovu županiju smjesti čak četiri odlagališta azbestnog otpada, iako Planom gospodarenja otpadom RH nijedno nije predviđeno kod njih. "Jedno od ta četiri namjeravaju smjestiti pokraj tvornice zdrave hrane u Glini koja zapošljava 250 ljudi, uz još 100 novih koje će zaposliti. Na tom području treba poticati eko-proizvodnju, a odlagališta to onemogućuju i ugrožavaju zdravlje tamošnjeg stanovništva", upozorio je Božurić.