udar na građane

Most traži od Opare da odustane od povećenja prireza u Splitu

05.09.2017 u 22:28

Bionic
Reading

Ante Čikotić, gradski vijećnik Mosta nezavisnih lista u Splitu, reagirao je na najave povećanja prireza koji bi prema prijedlogu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare od 1. studenog trebao biti povišen s 10 na 15 posto

Čikotić smatra da je dosadašnje porezno opterećenje od 10 posto svakako previše te da treba graditi javne politike u smjeru realizacija mjera koje bi doprinijele da se u što kraćem roku prirez smanji. 

 'Razočarani smo smjerom i vizijom koju nudi splitska koalicijska većina. Ovako gradonačelnik može biti svatko, izjavio je Čikotić i dodao da 'u ovu koalicijsku vlast nisu imali povjerenja od samog početka, ostavili smo vremena da vidimo kako će se razvijati situacija, međutim ne događa se ništa novo.

Napominje da gradskim financijama treba pristupiti analitički, te da prostora za racionalizaciju samog rada gradske uprave ima kroz uvođenje  digitalizacije procesa, bolje upravljanje javnim nabavama te na način da se napokon da pristupi korištenju EU fondova u kojima  je na raspolaganju vise od milijardu kuna. 

'Most je pokazao primjerom kakav smjer želimo zauzeti, jedan o prvih koraka bio nam je rasterećenje poduzetnika kroz ukidanje poreza na ime tvrtke čime smo poduzetnicima uštedjeli 119 milijuna kuna, a splitskim preko 10 milijuna kuna. Sada vidimo viziju vertikale vlasti. Zagreb diže cijenu energenata za cijelu RH, a Split diže cijenu rada na 15 posto što je zakonom propisan maksimum. Pozivamo gradonačelnika i koalicijsku vlast da odustanu od povećanja prireza i okrenu se prvotnoj funkciji a to je da budu servis građanima i poduzetnicima', zaključio je Čikotić.