ocjena analitičara

Mostaši bi Todorića iza rešetaka, a Plenković spušta loptu. Nazire li se kriza vlasti?

11.04.2017 u 18:19

Bionic
Reading

Kako kriza u našoj najvećoj kompaniji utječe na odnose između vladajućih HDZ-a i Mosta, koja će od te dvije stranke u kampanji za svibanjske lokalne izbore više profitirati od krize u Agrokoru te hoće li neminovni sraz Mosta i HDZ-a na lokalnim izborima eskalirati u krizu vladajuće koalicije, za tportal analizirali su politički analitičari Ivan Rimac i Davor Gjenero

'Kriza u Agrokoru u ovom trenutku više odgovara Mostu. Premijer Andrej Plenković krizu je išao ublažiti donošenjem lex Agrokora, ali problemi vezani uz tu kompaniju nisu rješivi u par dana. Stalno će na vidjelo izlaziti novi momenti koji će kratkoročno štetiti Plenkovićevoj inicijativi, a pogodovati Mostu koji će na svemu tome pokušati zaraditi političke poene', smatra politički analitičar Ivan Rimac.

U predizbornom kontekstu može se promatrati, kaže, i kaznenu prijavu Bože Petrova protiv Ivice Todorića i jučerašnji istup ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića kada je na sjednici Vlade rekao da imenovanje izvanrednog povjerenika u Agrokoru 'ne znači amnestiju za one koji su nas u ovo stanje doveli' i da će u tom smislu učiniti i konkretne korake.

'Teško je reći koji je bio motiv, jer je pred izbore sve moguće. Nije sasvim izvjesno jesu li manevri, prvo Petrova, a onda Orepića, ozbiljni pokušaji da se učini nešto više od sakupljanja poena pred lokalne izbore', kaže Rimac.

Premijer Andrej Plenković najprije je jučer na sjednici Vlade poklopio Orepića rekavši mu da je to 'posao drugih institucija', a onda u intervjuu za HTV poručio Mostu kako 'u ovo predizborno vrijeme neće dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe nikome, pa ni članovima Vlade'.

Rimac tvrdi da, neovisno o tome što je jučer Plenković tako postupio možda i zato što je pročitao Mostove predizborne trikove, njegove sukobe s mostovcima možemo očekivati i dalje. Bez obzira na izbore.

'Plenković ima problem u komunikaciji, ne želi saslušati tuđe mišljenje i tuđe argumente. Prvo je to pokazao prema novinarima, a sad i prema ministrima. Plenković daje ton netolerancije, a to je pokazao i prema zastupnicima tijekom saborske rasprave o lex Agrokoru', kaže Rimac i naglašava kako očekuje da će Plenković voditi veće sukobe sa Zlatkom Hasanbegovićem nego s Mostom.

Sukob Mosta i HDZ-a na lokalnoj razini neće prijeći granicu zato što se Most, kaže, više ne može ponašati s HDZ-om kao što su se ponašali za vrijeme Tomislava Karamarka.

'Dvije su bitne razlike. Plenković ovu Vladu ne čini nepopularnom kao što je prošlu činio Karamarko. Drugo, Mostu danas ne pada rejting kao što im je padao za vrijeme prošle vlade, i zato Mostu neće biti potrebna takva razina agresije i destrukcije', zaključuje Ivan Rimac.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako ne vidi neki veliki sukob HDZ-a i Mosta.

'Očekivao sam puno veće napetosti između HDZ-a i Mosta pred lokalne izbore od ovih što se događaju. I ne čini mi se da će njihov sukob eskalirati pred izbore. Most i HDZ postigli su konsenzus o načinu rješavanja financijske krize u Agrokoru, a sukoba nije bilo ni oko imenovanja izvanrednog povjerenika za Agrokor', smatra Gjenero.

Napominje kako je možda Most očekivao veći sukob, ali im je 'HDZ loptu spustio na zemlju'.

'HDZ-u se ne isplati zaoštravati situaciju jer njihovi župani u dvije najjužnije županije dobro stoje. Mostovi protukandidati ne predstavljaju im veću prijetnju', kaže Gjenero.

Objasnio je i svoje viđenje jučerašnjeg fajta premijera Andreja Plenkovića s Mostovim ministrima Vlahom Orepićem i Antom Šprljom.

'To je bio nastavak procesa koji je započeo Božo Petrov svojom kaznenom prijavom protiv Ivice Todorića. Za razliku od HDZ-a koji nema problem s objašnjavanjem svakog poteza svojim biračima, pa tako i lex Agrokora jer ima disciplinirano biračko tijelo, Most takvih problema ima.

Njihovo biračko tijelo nije tako disciplinirano pa im mostovci stalno moraju pokazivati da oni ne spašavaju Todorića', kaže Gjenero. Tvrdi kako je Andrej Plenković relaksirao političku scenu i da takav HDZ ne paše Mostu.

'Most živi od sukoba i dokazivanja pred biračima', zaključuje politički analitičar Davor Gjenero.