PRVI PUT NA CIJELOM TERITORIJU

Na prijevremenim izborima na Kosovu mala izlaznost

08.06.2014 u 20:11

Bionic
Reading

Na prijevremenim kosovskim parlamentarni izborima u nedjelju nema napetosti, incidenata i ozbiljnijih problema, ali izbori bilježe znatno manju izlaznost nego prethodni, s manje od 30 posto do 15 sati, pokazuju izvješća s terena koje objavljuju i kosovski i srpski izvori

Parlametarni izbori na Kosovu, koji se po prvi put održavaju na cijelom teritoriju, uključujući četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, po ocjenama dužnosnika EU protječu bez problema.

Za izbor 120 zastupnika poslanika kosovskog parlamenta može glasovati ukupno 1.782.454 birača, a do 15 sati na birališta ih je izišlo 27,05 posto, izvijestio je javni servis u Prištini (RTK) pozivajući se podatke Središnjeg izbornog povjerenstva (CIK).

Do 15 sati u općinama sa srpskom većinom glasovalo je između 26,2 i 29,5 posto .

Šef promtaračke misije Europske unije na Kosovu Roberto Gualtieri ocijenio je da nema problema na glasovanju.

“Drago nam je da vidimo da današnji izbori protječu lagano. Držimo da su ovi izbori veoma važni za demokraciju i nadamo se da će se današnji izborni dan nastaviti kao i do sada”, rekao je Gualtieri tijekom posjeta izbornom centru u u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

Specijalni predstavnik EU-a na Kosovu, slovenski dužnosnik Samuel Žbogar, izrazio je zadovoljstvo zbog “normalnog toka” izvanrednih parlamentarnih izbora i pozvao građane da glasuju.

Prema izvješćima i ocjenama zapadnih medija, izvanredni parlamentarni izbori na Kosovu su test i za premijera Hashima Thacija i za ambicije Kosova na putu ka EU-u, uz konstataciju da se glasuje u ozračju “nezadovoljstva birača zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije”.

U središnjoj općini sjevera Kosova, Kosovskoj Mitrovici, do 15 sati na birališta je izišlo tek 3.100 od ukupno 26.832 upisanih birača.

Prema saznanjima srpskog člana Središnjeg izbornog povjerensta Kosova (CIK) Nenada Rikala, pojedinim građanima Kosova bilo je onemogućeno da glasuju s osobnim dokumentima Srbije, iako je ranije usuglašeno da građani Kosova pri identificiranju na biralištima mogu koristiti sve važeće dokumente.

Izbori su organizirani uz pojačane mjere sigirnosti u koje su uključeni Kosovska policija, policija EULEX-a i pripadnici KFOR-a, birališta se zatvaraju u 19 sati, a preliminarni izborni rezultati CIK-a mogu se očekivati nakon 23 sata.