PREVID ILI?

Na proslavu ulaska u EU nije pozvan nitko iz zajednice vojvođanskih Hrvata

27.06.2013 u 17:59

Bionic
Reading

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), jedina profesionalna udruga kulture Hrvata u Srbiji, čestitao je u četvrtak državnom vodstvu ulazak Hrvatske u Europsku uniju, uz istodobnu zamjerku što na središnju proslavu nije pozvan nitko iz zajednice vojvođanskih Hrvata

'Ostvarena je višestoljetna težnja hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana da njihova domovina postane dijelom zajedničkog doma europskih naroda, koji danas predstavlja Europska unija. Na takvo postignuće ponosni su i Hrvati u Vojvodini', stoji u čestitki koju je u svoje i u ime 'svih kulturnih pregalaca hrvatske zajednice u Vojvodini' napisao ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

Tim prije je ponos u nas snažniji, dodaje Žigmanov, jer se moderna Hrvatska ne može zamisliti bez odlučnih prinosa i Hrvata koji dolaze s područja Vojvodine.

'Sjetimo se samo Petrovaradinca, bana Josipa Jelačića, središnje osobe u obrani interesa Hrvatske u najtežim trenucima', naveo je Žigmanov i dodao da ni današnja Republika Hrvatska nije stvarana bez Hrvata iz Vojvodine, Hrvata koji su iz tragičnih razloga, razloga koji još uvijek znaju biti na djelu u Vojvodini, morali odlaziti iz svojega zavičaja.

'U tom smislu, slobodni smo vas podsjetiti na ulogu i prinose nekolicine najznačajnijih – braće Zdenka i Ive Škrabala, rođenih u Somboru, ili Zlatka Tomčića, iz Srijemske Mitrovice. Na koncu, i aktualni je predsjednik Sabora, Josip Leko, podrijetlom iz Vojvodine', navodi Žigmanov.

Međutim, konstatira dalje ravnatelj ZKVH-a, budući da nitko od predstavnika vojvođanskih Hrvata nije pozvan na središnju svečanost primanja Hrvatske u Europsku uniju u Zagrebu, sve nas skupa ta činjenica čini i žalosnim. 'Želimo vjerovati da je ovdje riječ tek o previdu nastalom zbog organiziranja nesvakidašnjega slavlja, a ne svjesna odluka državnih vlasti ili pak namjerni propust hrvatskih diplomatskih predstavnika u Srbiji', ističe u čestitki Žigamov.

Pismo-čestitka, koja je objavljena na internetskim stranicama ZKVH-a, upućena je predsjedniku RH Ivo Josipoviću, predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i predstojnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dariji Krstičević.