U SVJETLU LINIĆEVIH OPTUŽBI

Nadzornici sigurnosnog sustava 'bacili se' na Milanovića

02.06.2014 u 16:22

Bionic
Reading

Dok se s jedne strane željno iščekuje Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a na kojem bi se unutar stranke trebao razriješiti sukob Linić - Milanović, zbog teških optužbi, unutar svojih ovlasti, aktivirao se i predsjednik Ivo Josipović, a u srijedu bi se o svemu trebao oglasiti i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost najvjerojatnije će, kao i u nedavnom slučaju nezakonitog zapošljavanja u SOA-i, osnovati radnu skupinu koja bi trebala izvršiti nadzor u MUP-u i drugim sastavnicama sigurnosno-obavještajnog sustava.

'Nema guranja stvari pod tepih, ako postoji ikakva sumnja, odbor će provesti nadzor, vidjeti i utvrditi pravo stanje stvari', kazao je još prošli tjedan potpredsjednik tog odbora SDP-ov Igor Dragovan.

Dragovan danas u izjavi za tportal nije želio ništa prejudicirati kazavši trk to da i građani očekuju da se cijela situacija razriješi, zbog čega se nada da će odbor što prije završiti svoj posao.

Da Odbor mora povući neke poteze, smatra i član toga radnog tijela HDSSB-ov Dinko Burić

'Što se tiče iznijetih optužbi, to jest nešto o čemu odbor mora raspraviti i vjerujem da će to tako i biti odlučeno, jer se radi o ozbiljnim optužbama', kaže Burić za tportal.

U istragu se, osim saborskog odbora, danas ubacio i USKOK, koji je od nadležnih državnih tijela zatražio žurnu dostavu cjelokupne dokumentacije o svim slučajevima koji su spomenuti u Linićevim javnim nastupima, a od policije je zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja.

'Bilo je to očekivano, jer je DORH na sve istupe u medijima morao reagirati, a istup gospodina Linića krajnje je ozbiljan i ozbiljna optužba za zloporabu sigurnosnog aparata i sigurno je da je ovo bila očekivana odluka. Pred nama je i sjednica Odbora za unutarnju politiku, za koji ja očekujem da će formirati istražno povjerenstvo koje će utvrditi je li bilo zloporaba u policijskom USKOK-u i sigurnosnim agencijama i OTC-u', prokomentirao je HDZ-ov Tomislav Čuljak, također član Odbora za unutarnju politiku.

Međutim, prvi je na optužbe koje je iznio Linić reagirao predsjednik Josipović koji je odmah zatražio izvješće SOA-e o optužbama, ali i zatražio od ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost izvješće o izvanrednom nadzoru SOA-e.

O oba izvješća Josipović bi se trebao oglasiti javnosti sutra ujutro, iako su u medije već iscurile informacije iz izvještaja SOA-e. Prema njima, tajne službe nisu pratile Slavka Linića, no nije isključeno da su policajaci koje je spominjao Linić zapravo pripadnici PNUSKOK-a, čime bi se ipak trebao pozabaviti saborski Odbor.

Jesu li mediji bili u pravu vezano uz izvještaj SOA-e, vidjet će se sutra. Nitko od naših sugovornika nije htio komentirati te rezultate, međutim bilo je ogorčenih zbog još jednog curenja informacija. Naime, curenje informacija bilo je gotovo konstanta tijekom istrage protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a zadnji je primjer bio i curenje rezultata nadzora radne skupine Odbora za unutarnju politiku, vezano uz nezakonito zapošljavanje u SOA-i.

'Mislim da je puno važnije da se pokuša otkriti od koga cure informacije. Ne vjerujem da je to od članova odbora. I to narušava na određeni način razinu nacionalne sigurnosti. Ako je ona šuplja kao sir, onda to nije dobro', prokomentirao je HDSSB-ovac Burić.