Poetica Ginuine

Nagrada iz Londona: Ovo je najbolje ocijenjeni hrvatski gin u povijesti

03.06.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Na International Wine & Spirit Competition (IWSC) u Londonu, najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju za vina i žestoka pića, u kategoriji gina zlatnu medalju i najbolju ocjenu u povijesti hrvatske proizvodnje ovog pića osvojio je 'Poetica Ginuine' tvrtke 'Poetica' iz Vrgorca, u vlasništvu obitelji Nosić

Ovaj gin zlatnu medalju osvojio je s 96 bodova, čime je pretekao zagrebački 'Old Pilots' koji je 2019. godine istu medalju osvojio s jednim bodom manje.

Na ovogodišnjem IWSC-u hrvatski proizvođači pobrali su ukupno 13 medalja. 'Poetica' je uz jedino zlato i najbolje ocijenjeni gin iz Hrvatske ikad osvojila i čak tri od sedam srebrnih medalja, i to za svoje verzije gina infuziranog vrgoračkom jagodom, odležanog gina i gina infuziranog bračkom maslinom Oblicom, koji su dobili 90 do 92 boda.

Vrgoračka destilerija time je potvrdila svoj status trenutno najbolje u Hrvatskoj, nakon što je istu nagradu pobrala i na prestižnom sajmu u Berlinu.

Ujedno je ostala i u konkurenciji za dizajnersku nagradu i nagradu za najboljeg proizvođača gina na svijetu, koja se na IWSC-u dodjeljuje u rujnu.

Tportal je u srpnju prošle godine posjetio obiteljsku tvrtku Drage Nosića i Jelene Majić Nosić u Vrgorcu i izvijestio o jednom od najzanimljivijih pothvata u proizvodnji alkoholnih pića u Hrvatskoj.

  • +30
Destilerija Poetica iz Vrgorca Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Danas, nakon nagrade iz Londona, ondje vlada sreća. Najbolji hrvatski gin ikada ujedno je i njihov glavni proizvod, zastupljen s oko 80 posto, no u ovoj obiteljskoj destileriji konstantno kreiraju i na tržište izbacuju nove jedinstvene proizvode.

'U pripremi nam je vinjak rađen po metodi konjaka, rum i whiskey, a uskoro na tržište plasiramo i liniju konceptnih likera s kombinacijom voća - poput višnje, breskve, jagode ili smokve - s aromatičnim travama tipa vrisak, kadulja, lavanda i slično. Pripremamo i limoncello od limuna iz doline Neretve obrađenih u roku od 24 sata, kako bi zadržali svoju puninu okusa', kaže za tportal Drago Nosić.

Ova obiteljska tvrtka iz Vrgorca priprema se i za širenje: upravo očekuje građevinsku dozvolu za novu destileriju, a uz proizvodni pogon ondje će se naći i multimedijalni prezentacijski centar te kušaonica.