VELIKI OBOL U OBRANI

Najavljen mimohod branitelja u županiji s najvećim odazivom na mobilizaciju

01.08.2024 u 16:24

Bionic
Reading

Tradicionalni mimohod istarskih branitelja i ove će godine 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te na Dan hrvatskih branitelja okupiti brojne sudionike, najavio je istarski župan Boris Miletić, ukazavši na važnost poruke mira

"Važno je posebno u današnje vrijeme, kada su ratovi nažalost i dalje prisutni na Bliskom Istoku, ali i u Europi, poslati snažnu poruku kako mir nema alternativu. I zato možemo biti ponosni i zahvalni našim braniteljima koji su izvršili sve svoje ratne obveze tijekom Domovinskog rata na najčasniji način, bez ikakvih mrlja", rekao je župan na konferenciji za novinare.

Podsjetio je, da je u Istri, iako nije bila izravno pogođena ratom, odaziv na mobilizaciju bio veći od 90 posto te ujedno najveći u Hrvatskoj.

Uz veliki obol u obrani Domovine, Istra je, dodao je, primila i brojne izbjegle i prognane od kojih je veliki dio izabrao ostati u Istri.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić podsjetila je da je 1995. u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobođen najveći dio Hrvatske te su stvoreni uvjeti da nakon okupacije i rata, počne živjeti i razvijati se kao samostalna, cjelovita i demokratska europska država.

"Sloboda je najveće blago, a Hrvatska ju je skupo platila. Ovo je prigoda da još jednom zahvalimo svima koji su se žrtvovali za slobodnu Hrvatsku, a posebno hrvatskim braniteljima, svima koji nisu oklijevali dati svoj život za domovinu, ali i njihovim obiteljima", poručila je.

Predsjednik Koordinacije i predsjednik HVIDRA-e Istarske županije Zdenko Požgain predstavio je izložbu fotografija koja će se moći pogledati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a koja je organizirana u suradnji s Udrugom veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije iz Vinkovaca.

Svoga ratnog puta u vojno-oslobodilačkoj akciji Oluja prisjetio se predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris koji je istaknuo kako se Danom pobjede slavi postignuće mira i oslobođenje zemlje, uz odavanje počasti svima koji su sudjelovali u oslobođenju, koji su dali svoj život i koji su ranjeni za svoju Domovinu što služi na ponos svima.