INTENZIVIRANA SURADNJA

Najavljena zajednička vojna vježba Hrvatske i Srbije

03.03.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je srpskog kolegu Nebojšu Rodića koji se s izaslanstvom nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Kako su priopćili iz MORH-a, razgovaralo se o dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, kao i o mogućnostima proširenja suradnje u području obrane i sigurnosti

Složili su se kako je obrambena suradnja dviju zemalja u uzlaznoj putanji, a kao jedan od primjera intenzivirane suradnje istaknuto je održavanje bilateralne vojne vježbe 'Zajednički odgovor 14' koja će se po prvi puta održati tijekom ove godine.

Dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišoj razini školovanja časnika (Ratna škola i Visoki studij sigurnosti i obrane), te ispitivanje mogućnosti uspostave sadržajnije suradnje na području vojno-medicinskih sposobnosti i edukacije. Podržana je mogućnost daljnjeg intenziviranja suradnje dviju oružanih snaga u obuci i izobrazbi kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, te kroz razmjenu predavača.

Značajan dio razgovora dvojice ministara posvećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Hrvatske koje su spadale pod nadležnost bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO). Kotromanović je zahvalio ministru Rodiću za predani aerofotogrametrijski materijal (materijal uključuje približno 38.500 snimaka) iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Hrvatskoj koji je u tijeku. Navedeni materijal je predan prilikom nedavnog susreta potpredsjednika Vlada Hrvatske i Srbije Vesne Pusić i Aleksandra Vučića

U tom kontekstu, dvojica ministara postigli su dogovor oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske. Dogovoren je modalitet i dinamika predaje spomenute dokumentacije koji se u prvom redu odnosi na dokumentaciju vezanu uz objekte ratnog zrakoplovstva i mornarice bivše JNA (zračne i pomorske luke).

Posebna pozornost posvećena je i procesima pristupanja europskim integracijama. Kotromanović je istaknuo kako je u kontekstu izgradnje održive sigurnosti u regiji, u interesu Hrvatske puna integracija Srbije kao i svih država u regiji u europske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja, istaknuvši kako Hrvatska svakako može pomoći svojim iskustvima. Usuglašen je i prijenos hrvatskih iskustava s područja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a.