U ISTRI

Najavljene jače oborine ipak izostale

12.11.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Zbog najave obilnijih kiša, u Istri su na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava. Iako su još jučer za ponedjeljak prijepodne najavljene obilne oborine, a Europski centar za oluje izdao je čak i crveno upozorenje za Istru i Kvarner, kako doznajemo od dežurnih službi, stanje za sada još nije alarmantno, no glavnina kiše se tek očekuje

S obzirom na to da je tijekom noći palo između 40 i 60 mm oborina po četvornom metru, razine voda na malom slivu Raša – Boljunčica nisu dosegle vrijednosti koje bi prijetile izlijevanjem, no na snazi je i dalje još jučer proglašeno pripremno stanje te se situacija pomno prati.

Aleksandar Krulčić, voditelj vodnogospodarske ispostave za sliv Mirna – Dragonja, veli da je od ponoći u prosjeku na području Buzeta palo oko 25 mm po četvornom metru, a ono što raduje je da je nivo akumulacijskog jezera Butoniga noćas narastao za sedam centimetara.

Kako piše portal Istramet, Pazin mjeri 59 mm kiše, Labin 46. Jug Istre, pulsko područje zasad je dobilo 25 do 40 mm kiše, a najmanje kiše palo  je na području Umaga, tek nekoliko milimetara.