CREME DE LA CREME

Najbolji iPhone naslovi

17.10.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Ovog tjedna Gamereport vam donosi specijalan izbor neobičnih i očaravajućih iPhone igara

Garantirano ste barem jednom u zadnjih mjesec dva sjedili u javnom prijevozu, čekaonici ili kod dosadne punice i pitali se što, pobogu, raditi. Pričati s njima? Glupost! U džepu imate smartphone (iPhone, konkretno) i igra vam se nešto zaista fenomenalno. E, pa, dragi čitatelju, ne traži dalje i pročitaj što Gamereport predlaže kao top-tier naslove koje morate odigrati ako se smatrate pravim iPhone gaming entuzijastom. Vlasnici platformi android, dakako, možda neće moći pokrenuti apsolutno sve naslove spomenute u ovome članku. Međutim, kako stvari idu, samo je pitanje kada će se napraviti konverzija za njihove omiljene uređaje.

 

Nekada je to ovako izgledalo...

 

No prije nego što se bacimo na sami popis, podsjetimo se kamo se kreću trendovi u mobilnom gamingu. Prema mnogim tržišnim analitičarima, uređaji poput iPhonea i iPada radikalno utječu na kretanje trendova. Konkretno, mobiteli polako uzimaju danak klasičnom "mobilnom igranju". Naime, zabilježen je sustavni pad prodaje naslova na mobilnim platformama poput PSP-a i Nintendo DS-a nakon izlaska novijih generacija Appleovih uređaja.

 

Pregled prošle generacije iPhone uređaja...

Razlog? Dostupnost i cijena mobilnih igara. Razumije se, ti naslovi po kompleksnosti možda ne pariraju najboljim naslovima na prenosivim konzolama, no tehnološki trendovi i snaga hardvera polako počinju hvatati korak sa svojim "naprednim" konkurentima. Upravo zbog toga igrači puno češće odlučuju kupiti jeftinu App store igru nego odšetati u dućan i izkeširati tristotinjak kuna za naslov koji je, recimo za klasu bolji. Zabrinjavajuće projekcije također dotiču i novu Sonyevu Vitu čije će igre koštati oko šezdesetak dolara u Sjedinjenim državama. Usporedite to sa tri do četiri dolara koje biste iskeširali za kvalitetniju iPhone igru i pred sobom imate zanimljivu računicu.

 

Malo Gameloftovog prenemaganja...:)

 

Naravno, fanovi konzola ne moraju toliko brinuti. Bar ne za sada. Naime, većina mobilnih igara je dosta tehnološki inferiorno modernim PSP i nadolazećim Vita igrama. U konačnici, radi se o komparaciji zalogaja i čitavog jela. Međutim, kao što smo već spomenuli, granica između platformi postaje sve manja sukladno sa napretkom "igara za mobitele". I što nam je činiti? Pa, prilagoditi se novim vremenima. Ili kao Gamereport – biti jedan korak ispred i jednostavno početi raditi popis najboljih NEOBIČNIH igara za iPhone platformu. Ovdje ne govorimo o Doodle Jumpu ili We Ruleu. Ovdje govorimo o igrama čija estetika i koncept zadovoljavaju kadar gamera koji se ne igraju na iPhoneu samo kada im je dosadno. Ovo su punokrvne igrive igre koje svaki mobilni gamer, barem po našem mišljenju – jednostavno mora odigrati.

 




Superbrothers: Sword and Sworcery EP
Capybara Games inc.

5$

 

Prvi na našem kratkom pregledu kroz super-iPhone igre definitivno je Capybarin Sword and Sworcery. Ova atmosferična mood-avantura napravljena je ekskluzivno za iPad i iPhone i kombinira neke od elemenata koje su, barem autoru ovih redaka, alfa i omega svake dobre igre. Glazba, atmosfera, naracija i način interakcije sa svijetom putem touchscreena ovu igru čine jedinstvenim audio vizualnim iskustvom. Tematika je hibridni high fantasy setting u kojem kao ratnica pokušavate doći do uklete knjige moći. Naravno, stvari nisu toliko lake kao što se čine, a prepreke koje ćete prevazići do kraja igre pretvoriti će očekivano mobile gaming iskustvo u nešto o čemu ćete pričati sa prijateljima apsolutno svaki puta kada vam spomenu mobitele i igre. Naime, keč kod S&S-a je retro grafika upakirana u atmosferični kontekstualni setting gdje, među ostalim, igra drukčije funkcionira kada ju igrate u različitim dijelovima mjeseca. Ako bismo mogli Sword and Sworcery sročiti na par riječi, one bi bile: Twin Peaks naracija, mistika, glazba, interakcija i eksperimentalni gaming. Igra košta oko pet dolara na obje platforme i zaista ju preporučamo kao must play.

 

Fantastika...

 

 


Papa Sangre
Somethin' Else

5$

 

Drugi naslov na na našem popisu Somethin' Elseov je Papa Sangre. U ovoj horor avanturi vaš zadatak je otići u svijet mrtvih i iz palače Papa Sangrea spasiti dušu voljene osobe. Problem sa zagrobnim životom i podzemljem općenito je manjak svjetla. Sukladno tome kroz čitavu igru se probijate isključivo pomoću sluha. Naime, igra koristi fantastično realizirani 3D audio pomoću kojega se igrač provlači kroz sobe Sangreovog dvorca, rješava kompleksne slagalice i nalazi izlaz iz zamki koje garantiraju sigurnu smrt. Ili nešto još gore. Poanta kod ove igre je da je, budimo iskreni, strašna k'o sam vrag. Ako imate živaca toplo vam preporučamo da ju igrate u kompletnom mraku, sa zvukom nafrljenim na maksimum i dobrim parom slušalica. Garantiramo vam da ćete se do dvadesete minute igre od straha usrati k'o grlica. Poanta kod Papa Sangrea je da zvuk u vašoj glavi oblikuje mentalnu sliku interijera u kojem se nalazite, dok ekran služi kao površina na kojoj dodirom «hodate». Konkretno, brzinom tapkanja možete simulirati trčanje, šuljanje i slično. Zahvaljujući inovativnom sučelju, vrhunskom voice actingu i relativno prihvatljivoj cijeni, ova eksperimentalna audio avantura oduševiti će vas. Pogotovo kada poželite zaigrati nešto sasvim novo.

 

Slušajte dobro...


King of Dragon Pass
A Sharp, LLC
10$

Treći na popisu vrhunskih iPhone naslova je poprilično čudan remake stare PC igre King of Dragon Pass. Radi se o igri koju sam prije tko zna koliko godina recenzirao u jednom časopisu, te ju prije par dana pronašao na App storeu. O čemu se radi? Pa, u osnovi radi se o igri u kojoj preuzimate ulogu poglavice barbarskog plemena koje naseljava inače zabranjeni Zmajev Klanac. Setting je smješten u RuneScape RPG svijet – zanimljiv alternativni setting prepun fantastične mitologije. Keč kod King of Dragon Passa je to da igra zapravo nema animacije, nego sve što se oko vas dešava prikazuje prekrasnim rukom crtanim ilustracijama. A što u igri zapravo radite? Donosite odluke vezane uz vaše pleme i pokušavate preživjeti deset godina (kraća igra), odnosno postati kralj svih plemena (dulja igra). Zanimljiva stvar vezana uz konkretno donošenje odluka je da ne koriste modernu etiku, već principe koji bi funkcionirale u brončanom dobu među barbarskim plemenima. Dodate li ovdje elemente fantastike, male RPG questove, potragu za izgubljenim artefaktima i čarke sa susjednim plemenima, imate (možda malo preskupu) igru koju, upozoravamo – nećete moći prestati igrati. Ozbiljno!

 

Višestruko nagrađivan King of Dragon Pass!

 

Battleheart
Mika Mobile
3$

Ako ste pak fan interesantnih taktičkih RPG-ova, ne možemo pronaći bolji iPhone naslov od Mika Mobileovog Battlehearta. U ovoj igri osnovna premisa je relativno jednostavna: vaš zadatak je voditi tim od četiri stereotipne RPG klase u borbi protiv definiranog vala klasičnih negativaca. Keč je u tome što potezima prstom određujete kamo će se pojedini lik pomaknuti i koga će napadati. Ovo u kombinaciji sa dinamičnom borbom i visokim zahtjevom za pametno pozicioniranje stvara igru koja je gotovo nevjerojatno duboka i zabavna. Autor ovih redaka na naslov je prije nekoliko mjeseci nabasao sasvim slučajno u sklopu jednog editorijala o neobičnim RPG naslovima za iPhone. Do današnjeg dana taj app veselo stoji među RPG sekcijom na mojem uređaju, te ga ovom prilikom svesrdno preporučam svim ljubiteljima RPGa i strategija. Naravno, nepotrebno je spomenuti da negativci droppaju predmete, vaši likovi levelaju, te da za svaku bitku orkestrirate set skillova koji će vašem timu omogućiti da bezizlaznu situaciju pretvori u zadovoljavajuću pobjedu. Dodajmo još ovome i hrpu groznih i nevjerojatno maštovito koncipiranih boss bitaka, dobiti ćemo naslov koji po vrijednosti i produkciji daleko nadmašuje svoju namjenjenu cijenu.

 

Nevjerojatno zabavni Battleheart..PUCAJ TU MUNJU SUNCE TI LJUBIM!

Shadowgun
Madfinger Games a.s.
5&

Za fanove akcijskih šutera, tu je grafički ispolirani Gears of Warom inspirirani Shadowgun. U ulozi plaćenika probijati ćete se kroz oko šest sati dugu kampanju u kojoj ćete se sagibati iza zaklona, rokati po elijenima i dizati u zrak sve što vam, pa, kažu da dignete u zrak. Naravno, glavni lik je sarkastični kreten u power armoru koji sa razgovara sa sisatim robotom u matičnom brodu. No ni to nije bitno. Naime, igra je toliko dobro izproducirana da tehnički parira nekim PSP naslovima. Također, nije nam do kraja jasno koliko je zapravo dobro Unity Engine napredovao od svoje premijere na iPhone platformi. Upravo zbog toga i činjenice da je igra vraški zabavna Shadowgun stavljamo u popis interesatnih igara. Da, znamo…ne radi se o eksperimentalnoj igri punoj inovacija, no opet – ne igraju se svim igračima čudni naslovi. Ponekad se zaželite bubnuti blatnim čizmama staroj na stol, izvaditi telefon i ko pravi mujž rokati po alienima dok vam ne pozli. Upravo zbog toga i činjenice da je igra relativno jeftina ovaj naslov predlažemo svim "klasičnim" 3rd person shooter fanovima.

 

Happy days are back again...

 

Sve u svemu, naslovi poput ovih dokazuju kako dolazi potpuno nova era mobilnog igranja. Jasno, naš izbor niti blizu ne pokriva široki dijafazon bedastoća i dragulja koje možete iskopati na App Storeu, no ovaj presjek definitivno ističe neke od boljih. Nama barem.

 

Pitanje kojim se vjerojatno barem dio vas bavi je isplati li se zbog igara kupovati iPhone. Ako nas pitate, odgovor je definitivno "ne". Međutim, imati iPhone i otkriti da se na njemu možete jako, jako, dobro igrati definitivno je bonus. Uostalom, priznajte – od doba starih Nokija priželjkivali ste dan kada ćete svoj telefon moći nazvati elegantnom sve-u-jedan mobilnom platformom. Danas je to, uvjereni smo, postalo stvarnost. Budućnost mobilnog gaminga je u objedinjenim platformama koje kombiniraju telefoniju, džepni computing i vrhunski gaming. Nova generacija prijenosnih uređaja upravo svjedoči kako to razdoblje konačno počinje punom snagom. I znate što? Drago nam je zbog toga!

 

Zato...