zapanjujuća retorika

Najekstremniji završni govor ikad: Trump je obećao moć koristiti za odmazdu

28.10.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Donald Trump je svoju kandidaturu za osvajanje drugog mandata u Bijeloj kući sljedeći tjedan usmjerio na raspirivanje straha od migranata, najavljujući na skupu u Madison Square Gardenu masovni program deportacija već prvog dana mandata, s ciljem zaustavljanja 'invazije imigranata'

Dok saveznici bivšeg predsjednika brane Trumpa od optužbi demokrata da je "fašist" i autoritarac, što su djelomično utemeljene na upozorenjima njegovog bivšeg šefa kabineta Johna Kellyja, Trump je u nedjelju dao izjavu koja sugerira najekstremniji predsjednički mandat u modernoj povijesti ako 5. studenoga pobijedi demokratsku kandidatkinju Kamalu Harris.

“Sjedinjene Američke Države su okupirana zemlja,” izjavio je Trump, dok su demokrati projicirali poruke na vanjskoj strani slavne arene u New Yorku s natpisima “Trump je nesposoban” i “Trump je hvalio Hitlera”.

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Ovaj veliki skup najavljen je kao početak završne faze Trumpovog nastojanja da postigne jedan od najvećih povrataka u američkoj političkoj povijesti, nakon što je 2021. pokušao poništiti rezultate prethodnih izbora i sramotno napustio dužnost.

Prije nego što je počeo govoriti, neki od vodećih pristaša bivšeg predsjednika koristili su se rasističkom i vulgarnom retorikom. Bivši kandidat za Kongres David Rem nazvao je Kamalu Harris “antikristom” i “vragom,” dok su drugi oštro napali Hillary Clinton, “ilegalce” i beskućnike. Komičar Tony Hinchcliffe opisao je Portoriko kao “plutajući otok smeća.”

Trumpova kampanja kasnije je odbacila taj komentar, a glasnogovornica Danielle Alvarez izjavila je za CNN: “Ova šala ne odražava stavove predsjednika Trumpa ni kampanje.”

Veliki dio Trumpova govora bio je prepun neistina i pretjerivanja, retorike za koju Harrisova kampanja vjeruje da bi mogla motivirati umjerene birače i nezadovoljne republikance da podrže potpredsjednicu. Međutim, Trump računa na to da će povećati izlaznost svojih pristaša i motivirati birače koji inače ne glasaju, ali koji se slažu s njegovom tvrdolinijaškom politikom, piše CNN.

Trump je tako jasno predstavio izbor pred kojim se birači nalaze, dok Harris obećava povratak pristupu koji poštuje vladavinu prava i ustavne granice predsjedničke moći, što je Trumpovo ponašanje tijekom prvog mandata narušilo.

Najprovokativnije izjave od Drugog svjetskog rata

Njegova antimigrantska retorika ubraja se među najprovokativnije demagoške izjave koje su dale istaknute ličnosti u zapadnim državama od Drugog svjetskog rata. No, njegova završna poruka također uključuje oštar ekonomski argument kojim nastoji doprijeti do mnogih Amerikanaca nezadovoljnih visokim troškovima života unatoč smanjenju inflacije.

"Želio bih postaviti vrlo jednostavno pitanje: Je li vam sada bolje nego prije četiri godine?" upitao je Trump. “Danas sam ovdje s porukom nade za sve Amerikance: vašim glasom na ovim izborima zaustavit ću inflaciju, obuzdati kriminalce koji ulaze u našu zemlju i vratiti američki san.”

Također je najavio porezne olakšice za “obiteljske njegovatelje koji brinu o roditelju ili voljenoj osobi,” kao odgovor na Harrisin prijedlog da Medicare pokriva kućnu zdravstvenu njegu. “Ako Kamala Harris dobije još četiri godine, naše gospodarstvo nikada se neće oporaviti. Ako pobijedim, izgradit ćemo najveću ekonomiju u povijesti svijeta”, izjavio je.

Trump, koji je prvu predsjedničku kampanju 2016. godine temeljio na zapaljivoj retorici protiv meksičkih migranata, sada povezuje migrante s ekonomskim poteškoćama građana, stavom koji su često koristili desničarski vođe kroz povijest.

Nacija na rubu

Trumpov govor dodatno je naglasio opipljivu napetost koja se osjeća u zemlji tjedan dana prije izbora koji bi mogli označiti prekretnicu. Pristalice oba kandidata strahuju od posljedica poraza svoga kandidata, što je produbilo podjele između suprotstavljenih vizija budućnosti Amerike. Trumpovo obećanje da će predsjedničku moć koristiti za "odmazdu" izaziva dodatne bojazni da je sudbonosni trenutak blizu.

Kandidat za potpredsjednika Demokratske stranke Tim Walz usporedio je Trumpov skup u središtu Manhattana s ozloglašenim pronacističkim skupom iz 1939. godine u prethodnoj areni na istom mjestu, dok demokrati sada otvoreno označuju bivšeg predsjednika kao "fašista".

Guverner Minnesote izjavio je: “Postoji jasna poveznica s velikim skupom iz 1930-ih u Madison Square Gardenu... i nemojte misliti da on ne razumije točno što rade.”

Burni događaj u nedjelju pokazao je koliko izbori 2024. odudaraju od prethodnih, jer Trump gotovo sigurno neće biti konkurentan u državi New York sljedeći tjedan. No, Trumpov povratak u grad u kojem je sagradio nebodere kako bi istaknuo svoju osobnost pokazuje kako kandidati traže medijsku pažnju daleko od "swing" država.

Harris je u petak boravila u Teksasu kako bi istaknula republikansku politiku pobačaja, uz upozorenje da bi se mogla proširiti na cijelu državu u slučaju Trumpove pobjede. U utorak održava događaj u Washingtonu, D.C.

Oboje ulaze u posljednji tjedan kampanje uz izjednačene ankete u ključnim državama i na nacionalnoj razini. Izbori su već u tijeku, a 40 milijuna Amerikanaca glasalo je prijevremeno. CNN-ova anketa pokazuje gotovo izjednačenje, s Harris na 48% i Trumpom na 47%. Ishod bi mogao ovisiti o svega nekoliko tisuća glasova, što najavljuje napeto brojanje koje bi moglo dodatno pojačati strahove od spornih izbora.

Kamalina završna poruka – simbolično mjesto u utorak

Rano glasovanje objašnjava zašto će Harris svoju završnu riječ iznijeti cijeli tjedan prije izbornog dana, na skupu u utorak navečer na Ellipse u Washingtonu. Ovo mjesto ima posebnu simboliku jer je ondje održan Trumpov skup 6. siječnja 2021., na kojem je svojim pristašama poručio da se “bore kao vrag” kako bi spriječili potvrdu Bidenove pobjede.

Harris će ovaj skup iskoristiti za isticanje ključne poruke svoje kampanje: da Trump predstavlja egzistencijalnu prijetnju američkoj demokraciji.

Ta je poruka bila središnji dio Bidenove kampanje dok nije odustao od kandidature za reizbor u srpnju. Harris je isprva davala prioritet drugim temama, ali se sve više fokusira na ovu poruku.

Ipak, neki demokrati zabrinuti su da su građani više usmjereni na to kako poboljšati svoje ekonomske prilike. “Koliko je učinkovito napadati Trumpa kao fašista? Možda su dojmljivije poruke koje ističu Kamaline ekonomske planove i njezino obećanje o zaštiti reproduktivnih prava,” stoji u e-poruci Future Forwarda, super PAC-a koji podržava Harris, koju je dobio CNN.

Trump posljednjih dana koristi optužbe demokrata i Kellyja koji ga opisuju kao ambicioznog autoritarca.

Tko su 'unutarnji neprijatelji'?

To je dovelo do toga da republikanski kandidat za potpredsjednika, senator iz Ohija JD Vance, pokušava reinterpretirati izjave bivšeg predsjednika i optužuje medije za izvještavanje koje doslovno prenosi Trumpove riječi.

Vance je u razgovoru s CNN-ovim Jakeom Tapperom u emisiji "Stanje Unije" u nedjelju tvrdio da Trump nije mislio na političke protivnike kada je govorio o “unutarnjim neprijateljima.”

Oba kandidata ciljaju na ključne segmente svojih glasača u posljednjim danima kampanje, ali možda najvažnije pitanje glasi: hoće li se Trumpove ekstremne poruke pokazati previše kontroverznima da bi privukle neodlučne birače, ili će privući dovoljno svojih pristaša kako bi nadoknadio podršku koju je možda izgubio u prethodnim izborima?