DRŽAVE NA KLATNU

Latino glasači bi mogli odlučiti američke izbore: Ovako im se udvaraju Trump i Harris

24.10.2024 u 19:02

Bionic
Reading

S manje od dva tjedna do dana izbora, predsjednički kandidati SAD-a izvode svoje posljednje akcije pridobivanja birača, a jedna se demografska skupina pokazala kao ključna meta: Latinoamerikanci

Kandidatkinja Demokratske stranke, potpredsjednica Kamala Harris predstavila se u unaprijed snimljenom intervjuu za Telemundo, koji je emitiran u srijedu, dok je njezin republikanski suparnik, bivši predsjednik Donald Trump, okupio latino poslovne vođe na okruglom stolu u utorak na Floridi. Oboje su ranije ovog mjeseca sudjelovali na Univision Town Hallu u Miamiju, specijalnom događanju koje organizira Univision, velika španjolska TV mreža u SAD-u, a na njemu obično politički lideri, javne osobe ili stručnjaci razgovaraju o raznim pitanjima, piše Time.

Čineći otprilike petinu stanovništva SAD-a i 14,7 posto ukupnog broja birača s pravom glasa, Latinoamerikanci imaju potencijal biti odlučujući u utrci za Bijelu kuću 2024. godine. Dugogodišnji konzultant GOP-a (Grand Old Party, Republikanska stranka) Mike Madrid rekao je za Los Angeles Times u lipnju: 'U svakoj od swing država broj latino glasača veći je od granice pobjede 2020. godine.'

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Dapače, u Pennsylvaniji, državi s najvećim kolebanjem u Elektorskom kolegiju i koju je Trump osvojio za manje od 50.000 glasova 2016. godine, a izgubio 2020. za oko 80.000 glasova, latino birača ima više od 570.000. A Arizonu, koja s oko 1,3 milijuna ima najveći broj latinoameričkih glasača među swing državama, Trump je osvojio s manje od 100.000 glasova 2016. godine, dok ih je predsjednik Joe Biden dobio nešto više od 10.000 2020. godine.

I Harris i Trump pokušavaju privući Latinoamerikance

Dok su demokrati kroz povijest imali bolje rezultate s ovom demografskom skupinom, Madrid je također sugerirao da se latinoamerički trendovi glasanja ne mogu uzeti zdravo za gotovo, rekavši da imaju 'mnogo slabije stranačko sidro od bilo koje druge rasne ili etničke pripadnosti u zemlji. Imamo niže stope odaziva velikim dijelom zato što nijedna strana ne govori ništa što bi nas privuklo'.

I Trump i Harris pokušavaju to promijeniti, a izvješća i ankete pokazuju da je Trump napravio značajan napredak, posebno među latino muškarcima. On je 2016. osvojio 28 posto latinoameričkih glasača, prema izlaznim anketama, i 32 posto 2020. godine. Nedavne ankete pokazuju da je sada stekao oko 40 posto potpore latinoameričkih glasača.

Hoće li se Trumpu prijašnja retorika obiti o glavu?

Iako je poznat po svojoj antiimigrantskoj retorici, američka novinarka Paola Ramos, autorica knjige 'Defectors: The Rise of the Latino Far Right and What It Means for America', napisala je u tekstu za Time ovog tjedna da su pitanja vezana uz identitet i rasu manje značajna za današnje Latinoamerikance jer se većina njih više ne identificira s imigrantskom pričom.

Slično tome, Frankie Miranda, predsjednik Hispanoameričke federacije, i Luis A. Miranda, Jr., predsjedajući Zaklade Latino Victory, napisali su u tekstu za Time ranije ovog mjeseca da latinoamerički birači nikada nisu bili monolitni i da su varirali svoje prioritete.

Dok su demokrati kroz povijest pružali podršku Latinoamerikancima oko politike useljavanja, ankete pokazuju da su ove izborne godine problemi s čekovnom knjižicom glavna tema većine te zajednice.

Harris se posebno obratila latinoameričkim muškarcima

Harris, kći imigranata, namjerno je zauzela pristup kojim se udaljava od politike identiteta i umjesto toga naglašava svoju ekonomsku orijentaciju. 'Moja agenda za ekonomiju mogućnosti koristit će svim Amerikancima, ali sam također svjesna specifičnog utjecaja na latinoameričku zajednicu', rekla je Harris tijekom intervjua za Telemundo, referirajući se na prijedloge svoje kampanje o malim poduzećima i vlasništvu nad kućama.

Prije nego što je njezin intervju emitiran, Harris se posebno obratila 'latinoameričkim muškarcima' objavom na platformi X: 'Donald Trump je omalovažavao i vrijeđao latino muškarce i zajednice. Kao predsjednica, ulagat ću u njih', uz nacrt toga kako bi njezina ekonomska agenda koristila latinoameričkim obiteljima.

Objavila je još jednu poruku u kojoj je rekla da Trump ne mari za Latinoamerikance ili njihove obitelji, navodeći porast kriminala i nezaposlenosti.

Njezin kandidat za potpredsjednika, guverner Minnesote Tim Walz, u srijedu se pojavio u Univisionovoj radijskoj emisiji 'El Bueno, La Mala, y El Feo' te je također zadržao fokus na ekonomiji, rekavši da on i Harris rade na 'stvaranju bogatstva' u latino zajednicama. 'Znamo da su vani i rade. Znamo da trebaju zaraditi više novca. Znamo da moramo zadržati cijene tamo gdje jesu', rekao je.

Iako je kampanja kandidatkinje Harris imala značajna ulaganja u latinoameričke inicijative, Trumpova kampanja pokušala je privući latino birače ne tretirajući ih drugačije - ili barem tako tvrde. 'Imamo istu poruku za sve, jer bez obzira na podrijetlo, demografiju, spol ili etničku pripadnost, svi su zabrinuti zbog trenutne ekonomske politike', rekla je Vianca Rodriguez, zamjenica direktora za latinoameričke komunikacije Trumpove kampanje, za NBC News prošlog mjeseca.

Trump se divi latinoameričkom poduzetništvu

Poput Harris, kada je u pitanju latinoamerička zajednica, Trump je naglasio svoju ekonomsku platformu. Također se oslanjao na svoju reputaciju poslovnog čovjeka. 'Hispanci - kažu da ne možete generalizirati, ali ja mislim da možete - imaju divno poduzetništvo i imaju... oh, zar nije lijepo imati takvu energiju?' rekao je Trump u Las Vegasu 12. listopada.

Kada se u utorak susreo s latinoameričkim poslovnim čelnicima na okruglom stolu u Doralu na Floridi, Trump se osvrnuo na svoja smanjenja poreza iz 2017. godine: 'Dali smo vam najveće smanjenje poreza u povijesti zemlje', rekao je, dodajući: 'Imamo izvrsne temelje na kojima možemo graditi.'

Također je na događanju Univision Town Hall 16. listopada spomenuo da će podržati veće bušenje nafte kako bi se riješila inflacija, možda u nastojanju da privuče značajan broj Latinoamerikanaca koji rade u industriji nafte i plina, piše Time.

No dok je Harris u svom obraćanju latinoameričkim glasačima dala prednost gospodarstvu u odnosu na imigraciju, Trump je zapravo stavio fokus na tu temu. 'Ekonomija je vrlo važna', rekao je na okruglom stolu na Floridi u utorak, 'ali stvarno mislim da je najveći problem ove zemlje ono što smo dopustili da nam se dogodi na granici'.

Pitanje ilegalnih migracija

U razgovoru s latinoameričkim biračima, uključujući Univision Town Hall u Miamiju i događanja u kampanji u Arizoni, Trump i njegov kandidat za potpredsjednika, senator iz Ohija J. D. Vance, nisu bježali od teme imigracije, kritizirajući administraciju Bidena i Harris te naglašavajući da imigranti 'moraju ući legalno'.

Carlos Trujillo, viši savjetnik Trumpove kampanje za latinoamerička pitanja, rekao je na profilu New Yorkera objavljenom ovog tjedna: 'Jedna od najvećih uvreda koje čujete od većine ljudi u medijima je: 'Oh, Hispanci su za ilegalnu imigraciju.' Ne. Budući da su proveli vrijeme s mnogima od njih, ono što žele je jasna i definirana vladavina zakona.'

Harris je, sa svoje strane, primijetili su promatrači, pokušala preokrenuti situaciju kada je riječ o tome da se demokrate smatra blagima prema imigraciji. 'Trump puno priča o sigurnosti granice, ali ne čini ništa', rekla je tijekom događaja u kolovozu u Arizoni.