bogata ponuda

Najskuplja dalmatinska tržnica: 'Ako kava u Dubrovniku može biti sedam eura...'

23.07.2024 u 08:12

Bionic
Reading

U dolini Neretve, uz Jadransku magistralu, već se desetljećima voće i povrće prodaje na štandu. Stanovnici na takav način prodaju domaće proizvode uzgojene samo nekoliko koraka od prodajnog mjesta. Štandove koji se protežu od Ploča pa sve do Pelješkog mosta - najčešće posjećuju turisti, posebno u ovo doba godine

Domaći proizvodi na ugibalištu kod Opuzena mame poglede, kako mnogi nazivaju s najskuplje tržnice u Dalmaciji.

'Ako možemo naplatiti jednu kavu u jednom Dubrovniku koji je ''wow'' pet ili šest ili sedam eura koja se popije u dva gutljaja. Pa kilogram voća mislim da se može platiti četiri eura i mislim da nismo opravdano prozvani kao najskuplja tržnica', kaže Nevenka Odak, poljoprivredna proizvođačica i prodavačica, za HRT.

Za kilogram suhih smokava, turistima je petnaest eura prava sitnica. 'A suhe smokve! Pa to su najbolje i svježe za probavu i zdravlje i sve je lokalno i domaće', kaže Anita iz Slovenije.

'Savršeno je! Okus lubenice je tako sočan i ukusan. Svakome bih preporučio ove proizvode', rekao je Lukas iz Poljske.

'Kupit ćemo par bresaka, par nečega, ne znam. Velika je ponuda, ali čim ima limuna i naranača već je sumnjivo', kaže Irena Vadjon iz Zagreba.

Iako su domaći gosti najviše skeptični, proizvođači tvrde: Sve je svježe, a od jesenskog voća sve su prerađevine. 'Meni je sin sad otišao po friške "pomidore", a ove sa štanda će nositi doma sušiti. Imaju stalno frišku robu', kazala je poljoprivredna proizvođačica i prodavačica Ružica.

Među najpopularnijima su svježe cijeđeni sokovi agruma za cijenu od pet do šest eura po litri.

Prodajom su uglavnom zadovoljni, posebno u ljetnim mjesecima, a za prozivke o skupoći, kažu, više ne mare. 'Onda pokušate objasniti ljudima da nije isto pojesti breskvu koja je ubrana jutros i pojesti breskvu koja je dovezena iz tamo neke zemlje i imate osjećaj kao da jedete krumpir ili breskvu', sasvim je svejedno, rekla je Nevenka.

Nadaju se da će opstati i dalje, jer kažu, živjeti se mora - najvažnije od onoga što su proizveli sami.