dva uzroka

Katastrofalan urod podigao cijene kakaovca na svjetskim tržištima

16.07.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Gana je u glavnoj sezoni berbe proizvela otprilike upola manje kakaovca od sezonskog prosjeka, pokazali su u utorak podaci vladine agencije Cocobod

Gana i Obala Bjelokosti proizvode oko 60 posto svjetskog kakaovca i katastrofalni urod podigao je njegove cijene na svjetskim tržištima.

Većina nasada u Gani obično se obere do kraja lipnja, a podaci Cocoboda pokazuju da su u glavnoj sezoni ubrane 429.303 metričke tone, što odgovara oko 55 posto sezonskog prosjeka.

Plantaže u dva vodeća svjetska proizvođača poharali su nepovoljni vremenski uvjeti i bolesti.

Podaci Cocoboda koje je prikupio Reuters, ne obuhvaćaju kakaovac potencijalno ilegalno prebačen preko granice.

Cocobod je 21. lipnja najavio početak sekundarne berbe čiji udio u ukupnoj proizvodnji obično ne prelazi 10 posto.

Gana je u proteklih pet sezona u prosjeku proizvodila 800 tisuća tona kakaovca, prema podacima Međunarodne organizacije za kakao. Berba je bila najbolja u 2020/2021. kada je premašila milijun tona, ali iduće tri sezone bile su slabije, prema podacima Cocoboda.

Vladin odbor nije želio Reutersu dostaviti podatke o proizvodnji u prethodne dvije glavne sezone. U punoj sezoni 2021/2022. dosegnula je 683.269 tona, a u 2022/2023. smanjila se na 656.140 tona.

Proizvodnja je u dvije glavne proizvodne regije, Ashantiju i Western Southu, stradala zbog bolesti natečenih izdanaka kakaovca (CSSVD) i eksploatacije zlata, pojave koju stanovnici nazivaju galamsey, objašnjava Nana Kwesi Barning iz Platforme za kakao civilnog društva Gane.

"Galamsey i CSSVD jako su se proširili u te dvije regije, posebno 'galamsey', prema našoj analizi", rekao je za Reuters. Umjesto da uzgajaju kakaovac, mladi ljudi bave se nezakonitim iskopavanjem zlata, objašnjava.