IPAK POHVALE ZA SDP-OV POTEZ

'Nakon isprike, Ostojić bi trebao dati ostavku i na mjesto ministra'

27.03.2013 u 07:00

Bionic
Reading

'Nije još prekasno da sebi, ali i našim biračima kažemo da je Milan Bandić naš grijeh, naša odgovornost i da smo s njim pali na životnom ispitu na kojem se testirala naša odgovornost prema društvu, naša odgovornost prema sugrađanima', tim se riječima na subotnjoj konvenciji zagrebačkog SDP-a kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić ispričao što je SDP godinama podupirao Bandića. Iako će dobar dio ljudi reći da isprika dolazi prekasno, analitičari se drže one - bolje išta nego ništa

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić, među ostalim, na konvenciji je priznao da je 'SDP zatvorio oba oka' i u ime oportunizma i zbog vlasti 'prešao preko očiglednog'.

No već jučer Ostojićev protukandidat iz Hrvatskih laburista Branko Vukšić prozvao je SDP da i ispriku upućuje zbog želje za vlašću.

'Milanovićev, a ne SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić tvrdi da je 'Milan Bandić grijeh SDP-a'. Ali, vidi vraga, ne bi SDP okajao svoj grijeh u opoziciji, već u vlasti. I sve su Ostojić, Milanović i SDP spremni učiniti samo da i dalje vladaju Zagrebom. Spremni su se danima posipati pepelom. Spremni su pogaziti principe kojima su se još do jučer busali. SDP je nijekao HDZ-u pravo da u vlasti okaje Sanaderove grijehe. Što vrijedi za druge, za SDP ne vrijedi', kazao je jučer Vukšić

S obzirom na to da je isprika stigla tik pred lokalne izbore, ali i da pojedini kandidati za gradonačelnika smatraju da ona nije dovoljna, radi li se o prekasnoj isprici, priupitali smo i političke analitičare.

'Sigurno je da isprika stiže prekasno jer su neki neovisni lijevi intelektualci još prije tri godine pozvali Zorana Milanovića da se ispriča. Međutim, isprika je sada dana u zadnjem trenutku, ali dobro je da je to napravljeno. Dobro je da su u SDP-u priznali da je Bandić bio greška i ova isprika je na neki način molba građanima da im daju drugu šansu. Neki će reći da je to nedovoljno i prekasno, ali je korektno od Ostojića što se ispričao. Hoće li u to uvjeriti i građane, vidjet će se na izborima', prokomentirao je analitičar Berto Šalaj.

Nakon isprike, smatra Šalaj, trebala bi i uslijediti ostavka Rajka Ostojića na mjesto ministra zdravlja, ali i isprika premijera Milanovića.

'Premijer se svakako treba ispričati. On je 2009. nedvosmisleno stao iza Bandića, iako su i tada, isto kao i danas, postojale indicije o Bandićevim poslovima i iako se i tada, kao i danas, znalo o Bandićevoj samovolji. To je tada bila greška koju premijer očito još ne želi priznati', kazao je Šalaj za tportal.

Da je Ostojićeva isprika dobrodošla, smatra i profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek.

'Dobar je potez što se Ostojić pokušava ispričati i ograditi od Milana Bandića. No, prednost Bandića je već sada mjerljiva i pitanje je može li isprika pomoći Ostojiću, pogotovo kada mu s druge strane stiže i Vladimir Ferdelji, koji dosta argumentirano govori o nekim stvarima', smatra Cipek

Na pitanje treba li isprika doći i od premijera Milanovića, Cipek je kazao da se 'on mogao ispričati i ranije da je htio'.

'Sada bi to odudaralo od njegovog stila koji karakterizira neotvorenost prema kritikama, ali i takav potez ne bi donio koristi Ostojiću', kazao je Cipek.