vremenski EKSTREMI

Narančasti meteoalarm za još dvije regije, prijeti grmljavinsko nevrijeme s tučom

02.08.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) uključio je narančasto upozorenje za središnju Hrvatsku u poslijepodnevnim satima, dok je za cijeli obalni pojas Dalmacije o otocima alarm na snazi cijeli dan zbog očekivanih grmljavinskih nevremena

Tuča prijeti zagrebačkoj i karlovačkoj regiji, uz vjerojatnost grmljavine od 40 do 60 posto u poslijepodnevnim i večernjim satima. U Dalmaciji, prijete izraženiji pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u sjevernijim predjelima. Vjerojatnost grmljavine veća je od 40 posto. Ujedno, na tom području još uvijek je na snazi alarm zbog toplinskog vala s temperaturama većim od 34 °C.

Inače, DHMZ je danas objavio da je u najvećem dijelu Hrvatske srpanj bio ekstremno topao i na većini postaja najtopliji mjesec od kad postoje mjerenja. Samo su u unutrašnjosti Istre, Rijeci i Kvarneru temperaturne prilike ocijenjene kao vrlo tople, ali također s vrlo visokim vrijednostima percentila.

I Slovenci danas najavljuju moguće izraženije nevrijeme. Neurje.si piše da se poslijepodnevnim satima može očekivati ​​razvoj nevremena, ponegdje s tučom i jakim pljuskovima. Modeli pokazuju najviše uvjeta za nastanak jakih oluja za pojas iznad središnje i istočne Slovenije, te za okolicu Novog Mesta i Krškog.

Ipak, danas je nad Slovenijom riječ o nastanku pojedinačnih izoliranih oluja, pri čemu Neurje.si ne isključuje mogućnost nastanka superćelije.

  • +9
Nevrijeme u Zagrebu / Arhivska fotogalerija Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL