saborski odbor

Nastavljeno saslušanje kandidata za ustavne suce: Pojavili se i neki aktualni suci

18.10.2024 u 13:17

Bionic
Reading

Čak 62 kandidata prijavila su se za ustavne suce, a saborski Odbor za Ustav danas je nastavio razgovore s kandidatima, među kojima su bili i neki aktualni suci

Pred saborskim Odborom za Ustav pojavila se danas i aktualna ustavna sutkinja Lovorka Kušan, koja je u nekim javnosti atraktivnim predmetima znala imati i izdvojeno mišljenje.

Kušan je na pitanje zastupnika, između ostalog, rekla da je veliki protivnik ukidanja Ustavnog suda. 'Ustav i Ustavni sud je tu da služi građanima ove zelje. Najveći dio našeg posla je da štitimo građane, odnosno odlučujemo o njihovim pravima. s obzirom na tu važnost Ustavnog suda, njegovo ukidanje nije dobra ideja', poručila je.

Govorila je i o uvredama koje je Zoran Milanović uputio prema Ustavnom sudu i sucima. 'Što se tiče vokabulara predstavnika jedne vlasti u odnosu na drugu vlast, taj vokabular mene ne zanima previše. Mene zanima da li je osigurana dioba vlasti i međusobna suradnja i uzajamna kontrola. Ta međusobna suradnja i kontrola služi građanima da oni mogu procijeniti je li ta odluka dobra ili nije za njih', kazala je Kušan, dodavši da je tu vokabular nevažan jer to sve može biti ugroženo i pristojnim rječnikom.

Upitana je li problem što se ustavni suci zapravo biraju političkim dogovorom tj konsenzusom u parlamentu, kazala je da to je problem, ali... 'Na neovisnost sudaca i suda to ne može samo po sebi utjecati, bitno je da li će suci kada ih izaberete biti posve neovisni', rekla je. Dodala je da je moguće da se percipira da postoji zbog toga utjecaj politike na neovisnost sudaca, posebice jer neki postanu suci neposredno nakon mandata u nekom od tijela vlasti. 'Ne kažem da je političke razmišljanje loše, ali u mom poslu je vrlo loše. sudac i političar funkcioniraju i razmišljaju posve drugačije', dodala je.

Pred zastupnicima se pojavio i aktualni sudac Miroslav Šumanović, koji je također znao imati izdvojena mišljenja.

Upitan trebaju li sjednice Ustavnog suda biti javne, kazao je da javnost rada u ovom sazivu više izražena nego u prethodnim sastavima. 'Čak je novinarski upit bio uz mene da li sam se cijepio i predsjednik suda je to odgovorio. Toliko o javnosti. Javnost je vezana uz javne rasprave i savjetodavne rasprave, što je logično i ima smisla te javnosti. Kritika u medijima je bila donekle promašena jer se odnosila na one slučajeve gdje su kritičari bili nezadovoljni ishodom. Na svim sudovima na kojiam se odlučuje u vijeću, u svim državama je vijećanje i odlučivanje tajno. Nema nitko pristupa i to je mehanizam koji osigurava neovisno odlučivanje', poručio je Šumanović.

Na pitanje o kontaktima Ivan Turudića s Josipom Rimac i Zdravkom Mamićem, Šumanović je kazao 'Kontakti sa strankama, ako me načelno pitate, bi bili neprimjereni. Ali kako je bilo u konkretnom slučaju, to ostavljam onima koji to mogu preispitati', rekao je.

Našao se i u situaciji da mora pojasniti svoje mišljenje o Zakon o pobačaju jer je svjedobno bio jedini sudac koji je bio protiv da se postojeći zakon postroži.

'Svatko ljudsko biće ima pravo na život. Svatko ljudsko biće nije isto kao čovjek, kako ga je '74. tumačila ustavna praksa. Nisam siguran da možete valjano argumentirati da pojam svakog ljudskog bića isključuje nerođena ljudska bića jer to su bića koja egzistiraju i razvijaju se', kazao je, između ostalog, Šumanović.

Mario Jelušić još je jedan od aktualnih ustavnih sudaca koji se nada novom mandatu. Unatoč pitanju nije želio komentirati izjave i teške riječi koje je prema Ustavnom sudu uputio predsjednik Zoran Milanović.

'Takvi komentari i takvi nazivi i kvalifikacije nisu primjereni. Postupio bih kako je Krleža svojedobno napisao da preko toga treba preći s uzvišenom gospodskom superiornošću i ne osvrtati se', kazao je.

'Što se tiče ukidanja Ustavnog suda, to je teza koja se provači višedesetljeća od stran epolitičara i javnih osoba koje nisu zadovoljne s odlukama Ustavnog suda pa onda izvale kvalifikaciju da Ustavni sud nije potreban. Većina suvremenih država ima Ustavni sud. Ustavni sud je apsolutno potrebna institucija i dobro je da je Hrvatska ima', rekao je Jelušić.

Govoreći o zatvaranju Markovog trga, Jelušić je kazao da su na Markovom trgu moguća naguravanja i da su tamo pale davno i srpanjske žrtve, a podsjetio je i na napad na Vladu zbog kojeg je trg sada zatvoren. 'Smatram da su na Markovom trgu najvažniji razlozi sigurosti kako ne bi došlo do onakvih nemilih događaja koji su se dogodili', rekao je.

Jelušić je dobio i pitanje vezano uz mandat stranke Pravo i pravda u Saboru, odnosno činjenice da je Mislav Kolakušić dao ostavku na mandat, a njegov zamjenik je također otišao te više nema nikoga iz te stranke na listi tko bi mogao u Sabor. Upitan može li netko drugi s te list, a koji nije iz te stranke, doći u Sabor, Jelušić je kazao da se to može naći kao spor pred Ustavnim sudom pa nije želio odgovarati.

Ustavna sutkinja želi biti i i poznata odvjetnica Vesna Alaburić. Upitana da li se curenjem podataka iz izvida ograničava pravo na pravično suđenje i narušava presumpcija nevisnosti, Alaburić je poručila: 'U svim zemljama svijeta prije podizanja optužnice postoje drugačija pravila o javnosti. Moje mišljenje je da smo mi malo zakomplicirali, ali bitno je da nije javno. Zakonodavac ima pravo uvesti određena ograničenja i jedna od razloga je upravo zaštita i presumpcija nevisnosti. To je načelno, ali ako mislite na aktualne rasprave u Hrvatskoj, s aspekta slobode izražavanja i demokratske komunikacije u našem društvu rekla bih da je posebno pitanje ako dosegnete neke granice slobode izvještavanja pa onda idete sužavati te granice. Onda je legitimno pitanje zašto se to radi u tom trenutku.'

Poručila je da je Ustavni sud jako važna i jako potrebna insitucija. Dodala je kako smatra da su izdvojena mišljenja sudaca 'dragocjena' i da je jako važno da janost zna što je koji sudac mislio o kojem predmetu.