MILANOVIĆ NIJE ZA SURADNJU S HDZ-OM

'Neću zvati Karamarka, on bi me napravio budalom'

22.07.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Negdje na sredini sastanka premijera Zorana Milanovića s bivšim premijerima Mesićem, Valentićem, Manolićem, Gregurićem, Matešom i J. Kosor ugodna se atmosfera 'naelektrizirala'. Nikica Valentić Milanoviću je objašnjavao potrebu stabilne hrvatske Vlade, a to je po njemu ona koja ima dvotrećinsku većinu jer jedino takva može izvući Hrvatsku iz recesije, piše Večernji list

'Kako to zamišljate?' pitao je Milanović.

'Tako da je najefikasnije stvoriti Vladu koju će politički podržati dva najjača igrača u Hrvatskoj – SDP i HDZ. Tolika je politička potpora potrebna da bi jedna hrvatska vlada napokon odradila desetak neophodnih i nepopularnih reformi, a onda bismo imali 20 do 30 posto šanse da se izvučemo', odgovorio je Valentić.

'Što mislite, koji bi prvi konkretan korak k tomu trebao biti?' opet je upitao premijer.

'Da nazovete Tomislava Karamarka i dogovorite se za kavu i razgovor', odgovorio je Valentić.

I tu se došlo do kraja. Milanović je burno reagirao.

'Ne mogu ja nazvati Karamarka, on bi mene ismijao i poslije napravio budalom', kažu da je glasio Milanovićev 'konačan' odgovor. Pokazalo se da Milanovića i Karamarka vjerojatno neće uspjeti spojiti. U toj kombinaciji mora se promijeniti jedan, možda i oba aktera.

Nikica Valentić na sastanku se sasvim ozbiljno prihvatio pokušaja savjetovanja Milanovića. Jedna od njegovih aktualnih teza jest ta da će Milanovićeva vlada, izgleda, ipak odraditi svoj mandat do kraja.

'Nikad ne podcjenjujte moć države, može ona naštancati novac, zadužiti se za milijardu ili dvije eura i tako preživjeti još dvije godine', kažu premijeri veterani. To, međutim, nije rješenje, naprotiv, ako RH izgubi još dvije godine, jer Linić neće rezati plaće i mirovine, još će se pogoršati stanje u zemlji.

Veteransko društvo, a riječ je o nekolicini HDZ-ovih ratnih i poratnih premijera i ekonomista, predviđa da će na idućim parlamentarnim izborima pobijediti HDZ i njegova koalicija, no 'za dlaku'.

'Iz krize nas ne može izvući vlada koja ima 51 posto političke moći, treba skupiti 70-ak posto moći', smatra to društvo. Pa, ako je to cilj – logično je ići na sastavljanje vlade HDZ-SDP.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.