neočekivan krik ljeta

Nekima će danas biti vruće, ali bit će i opasne južine: Evo kad stiže nova promjena

26.09.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Četvrtak će biti vjetrovit i relativno topao, s jačim jugozapadnjakom na sunčanom istoku, gdje će jutarnje temperature biti oko 12 °C, a poslijepodnevne mjestimice dosezati i do 28 °C.

Danas će biti pretežno sunčano, uz više oblaka uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu gdje bi se mogla pojaviti kiša ili pljusak, češće na širem području Rijeke. Poneki pljusak moguć je i u Dalmaciji.

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te na sjeveru zemlje i jak, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 28 °C.

Neobično visoke temperature

U većem dijelu zemlje u četvrtak prevladavat će suho vrijeme uz snažnu južinu i neuobičajeno visoke temperature. Do petka će se zadržati natprosječno toplo uz jak južni vjetar i pretežno sunčano vrijeme. No vikend donosi promjenu – zahladnjenje, buru i mogućnost kiše te grmljavine, posebno u subotu, piše HRT.

Meteoalarm u većini zemlje zbog olujnog juga

U središnjoj Hrvatskoj vjetrovito zbog izražene južine, uz povremeno jak jugozapadni vjetar koji će na višim predjelima imati i olujne udare. Bit će djelomično sunčano i uglavnom suho, s najvišim temperaturama oko 25 °C.

  • Uz granicu sa Slovenijom te u Međimurju i Podravini, lokalno jak jugozapadni vjetar, na udare moguće i olujan. Srednja brzina vjetra > 40 km/h; Najjači udari vjetra > 65 km/h
  • Gospićka regija: Mjestimice jak jugozapadni vjetar. Na udare i olujan. Srednja brzina vjetra > 40 km/h; Najjači udari vjetra > 65 km/h
  • Riječka regija: Jaka južina u večernjim satima
  • Istra i Kvarner: Mjestimice jak južni vjetar i jugo. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h)
  • Velebitski kanal: Mjestimice jak južni vjetar i jugo. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h)
  • Sjeverna, Srednja i Južna Dalmacija: Mjestimice jako jugo. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h)

DHMZ: Potencijalno opasne brzine vjetra

“Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorava DHMZ.

Na zapadu zemlje, unatoč brojnim sunčanim razdobljima, očekuje se promjenjiva naoblaka uz mjestimične kiše, osobito u Gorskom kotaru i na području oko Rijeke. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a na moru će se pojačavati jugo i južni vjetar, što će prema kraju dana dodatno valoviti more. Temperature će se kretati između 20 i 25 °C.

U Dalmaciji se očekuje djelomično sunčano vrijeme, osobito na otocima, dok duž obale postoji mala mogućnost kratkotrajnih pljuskova, češćih u unutrašnjosti. Jugo će jačati, a pad tlaka zraka mogao bi kod nekih izazvati lošije raspoloženje.

Na krajnjem jugu jugo će biti uglavnom slabo do umjereno, no kasnije će prema otvorenom moru ponegdje jačati. More će biti malo do umjereno valovito, a s promjenjivom naoblakom prema unutrašnjosti se očekuju slabe oborine.

Južina prije nove promjene vremena

U petak će još dominirati južina prije nadolazeće promjene. Na kopnu će biti nešto manje vjetrovito, ali s jugozapadnim vjetrom te još toplije – u sunčanom istočnom dijelu temperatura bi mogla doseći i do 29 °C, dok će u gorju povremeno padati kiša.

Subota donosi promjenu vremena uz prolaznu kišu, osjetan pad temperature i vjetar koji će okrenuti na umjeren sjeveroistočni smjer. U nedjelju će se razvedriti sa sjeverozapada, a uz daljnji pad temperature i na suncu će se osjećati svježina.

Na Jadranu će petak obilježiti južina, vjetrovito vrijeme i ponegdje valovito more. Jako jugo će u subotu postupno prelaziti u jugozapadni vjetar, dok će na sjeveru već zapuhati bura.

Najviše kiše, moguće i izraženijih pljuskova, past će u promjenjivoj suboti, dok se na sjeveru kiša očekuje već krajem petka, a na jugu u svježem nedjeljnom jutru prije razvedravanja, prognozirao je Izidor Pelajić iz DHMZ-a za HRT.