HDZ NA IZBORE S NESTRANAČKOM OSOBOM

Nekoć poželjan Varaždin danas nije zanimljiv ni političarima

18.04.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Prof. dr. Marijan Cingula bit će HDZ-ov nestranački kandidat za gradonačelnika. Iako je do lokalnih izbora manje od stotinu dana, ako se izuzme laburist Božidar Kolarić, Cingula je jedini javnosti poznati kandidat za mjesto prvog čovjeka Varaždina, pa to otvara pitanje je li ovaj nekada za život poželjan grad tako nisko pao da nije zanimljiv čak ni političarima

Varaždinski HDZ predstavio je kandidate za župana i gradonačelnika Varaždina. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Anđelko Stričak bit će kandidat za varaždinskog župana, a stranka na izborima za varaždinskoga gradonačelnika podržat će prof. dr. Marijana Cingulu kao nestranačku osobu.

'Kada nam u posjet dolaze članovi Vlade, varaždinski gradonačelnik dočekuje ih u susjednim općinama gdje se gradi jer u Varaždinu nema što pokazati. Gradski proračun u minusu je od 27 milijuna kuna, a više nitko ne može sa sigurnošću reći koliko se vodi sudskih sporova te kada će se naći rješenja za aktualne probleme kao što je otpad. O sportu, posebno prvoligaškom, nemamo više što govoriti.

Upravo ovaj sumrak bio je razlog što se Gradski odbor HDZ-a odlučio podržati Cingulu, jer smatramo da njegovo životno i stručno znanje može pomoći razvoju Varaždina, odnosno da će kao nestranačka osoba, ali i naš kandidat, lakše okupiti sve potrebne čimbenike', ustvrdio Stričak, zašto HDZ nije za kandidata izabrao nekog od članova.
Objašnjavajući zašto je odlučio izaći na izbore za varaždinskoga gradonačelnika, Cingula je naglasio da od 1980. živi u Varaždinu gdje je 28 godina radio na Fakultetu organizacije i informatike, a zadnjih pet radi na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

'Nisam zadovoljan postojećim stanjem i želim pomoći da krene na bolje. Ne tako davno Varaždin je bio najpoželjniji grad za život, simbol kulture i visokih etičkih standarda, grad u kojem se osjećala briga za čovjeka, radnika i obrtnika. Danas smo svjedoci kako su plaće u našem gradu ispod republičkog prosjeka, a koeficijent siromaštva veći je nego u drugim gradovima. Nisu riješena ni tehnička pitanja. Nedostaju nam radna mjesta, mladi odlaze, više ljudi umire nego što se rađa', rekao je Cingula opisujući stanje koje ga je ponukalo na kandidaturu.


Podsjetivši kako je Varaždin samostalnim naporima među prvima stekao slobodu te izgradio poslovnu zonu koja je poslužila kao primjer drugima, Cingula je iznio uvjerenje da još postoje snage koju mogu preokrenuti negativne trendove.

'Želim biti dio tog procesa obnove ponosa i prosperiteta. Drago mi je da u tome imam potporu respektabilne snage i zajedno ćemo raditi da steknemo povjerenje svih građana, bez obzira na političku pripadnost. Okupit ćemo najkvalitetnije ljude i ponuditi program koji je ostvariv. Osobno ću svakako preuzeti dio programa don Ivana Grubišića: Neću lagati i neću krasti', ustvrdio je Cingula iznoseći uvjerenje da Varaždin ima ljude koji mogu opet pokrenuti grad.

Ako se izuzmu laburisti, koji su za varaždinskoga gradonačelnika kandidirali Božidara Kolarića, Cingula je jedini za sada poznati kandidat za mjesto prvog građanina Varaždina. Više je razloga za (sadašnji) manjak kandidata, a jedan je zastoj u pregovorima između varaždinskog SDP-a i HNS-a oko raspodjele čelnih mjesta u Gradu Varaždinu, pa će zadnju riječ o tome dati njihove središnjice. No ni to neće biti lako s obzirom na to da i SDP i HNS tvrde da su najjače stranke u Varaždinu. To je u Varaždinu posebno naglasio predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

'Na izborima moramo pokazati da smo najbolja i najjača stranka u Hrvatskoj. Da smo najbolja stranka, to već znamo, a sad nam preostaje da potvrdimo i da smo najjača stranka. To je vrlo mjerljivo i to moramo pokazati, svugdje pa tako i kod vas u Varaždinskoj županiji', naglasio je Milanović prilikom obilježavanja obljetnice varaždinskog SDP-a, što je otvorilo pitanje tko će na kraju biti njihov kandidat za varaždinskog gradonačelnika, odnosno hoće li možda i u Varaždinu SDP i HNS zasebno na izbore, kao što je to slučaj u Međimurskoj županiji.