Nespole otvaraju ljeto

Nespole otvaraju ljeto

19.06.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Kad ih vidim na tržnicama znam da je godišnji iza ugla! Ljeto dolazi s nespolama ili nešpulama. I to prvo onim svježim, nalik na marelicu koje se kasnije pretvore u male, smeđe plodove od kojih spravljamo rakijice

Iako su najbolje krajem svibnja, još ih uvijek možete pronaći na tržnicama.
Nespole, to diivno, egzotično voće koje su davno donijeli pomorci iz Kine, Japana
u naše primorske i dalmatinske krajeve mirisno je poput marelice, slatkokiselo poput šljive i mesnato poput kakve supersočne jabuke.


Zimzeleno stablo prepoznat ćete po tamnozelenim, mesnatim listovima i, u kasno proljeće i rano ljeto, po narančastim plodovima nalik na marelice


Okus nespole idealan je za ljetna jutra i užarena poslijepodneva. Sočna, slatkokisela nespola osvježit će vas i nahraniti - odmah. Samo joj morate skinuti kožu, izvaditi velike sjemenke i pojesti/posrkati svjetlonarančastu unutrašnjost

Mmm ne smijem ni (po)misliti na nespolu koja se nalazi pored omiljenog barbatskog kafića u kojem pijem prvu, ljetnu, jutarnju kavu i doručkujem - nespole.


Najukusnije su kad već imaju smeđe flekice po koži. Zapravo, tada su najslađe.
Osobno ih volim jesti poluzrele kad su više kisele nego slatke i nalik na marelice

Kod nas relativno nepoznato i neiskorišteno voće, nešpricano, poludivlje dakle stoposto organsko u Italiji, naročito u Toskani, delicija je samo takva!

Znaju naši susjedi što je dobro ;).

Zato potrudite se barem probati, ako još niste, koju nespolu sada, kada je svježa i sočna i još je, kratko, ima na tržnicama. Nećete požaliti! Osim svega opskrbit će vam tijelo magnezijem, A, B i C vitaminima i osvježiti vas tijekom ovih pasje vrućih dana.

Kinezi vjeruju da nespola preventivno djeluje na žeđ - e pa pravo je vrijeme da to provjerite ;).

Superjednostavan, muški recept za brzinski džem od nespola
;)