dominacija vjetra

Nestabilno vrijeme će potrajati: Prijeti jako jugo, a najavljeno je i grmljavinsko nevrijeme

17.10.2024 u 08:57

Bionic
Reading

Četvrtak će biti nestabilan. Do subote se očekuje promjenjivo vrijeme, s povremenom kišom, naročito u južnim krajevima unutrašnjosti te na još uvijek toplom Jadranu, gdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme, dok će u subotu puhati jako jugo

U istočnim dijelovima Hrvatske pretežno oblačno, uz povremene sunčane intervale. Kiša se očekuje ponegdje, uglavnom ujutro. Puhat će povremeno umjeren istočni vjetar, a dnevne temperature će porasti na između 14 i 16 °C, dok će jutarnje temperature biti između 8 i 10 °C, prognozirao je Krunoslav Mikec iz DHMZ-a za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnje temperature će biti oko 10 °C, a najviše dnevne između 12 i 14 °C. Prevladavat će oblačno vrijeme s kišom, pretežno noću i ujutro, dok bi tijekom prijepodneva mjestimice još moglo pasti malo kiše. Prema kraju dana, moguća su i kraća sunčana razdoblja.

Bura na moru, poslijepodne i navečer jugo

U dijelovima Gorskog kotara i na sjevernom Jadranu također se očekuju sunčani intervali, dok će kiša većinom padati tijekom noći, a ponegdje i u jutarnjim satima. Na moru će puhati slaba do umjerena bura, a poslijepodne i navečer jugo koje će postupno jačati.

Najviša dnevna temperatura u Lici i Gorskom kotaru bit će između 13 i 17 °C, dok će na sjevernom Jadranu dosezati od 19 do 22 °C. U Dalmaciji će temperature biti slične kao u srijedu, krećući se između 21 i 24 °C, ali uz više oblaka nego prethodnih dana i ponegdje mjestimičnu kišu, posebno noću i u jutarnjim satima. Puhat će jugo, koje će jačati prema kraju dana.

Na krajnjem jugu Hrvatske jugo će također dominirati, dok će ujutro mjestimice biti bure i istočnog vjetra. Kiša će padati uglavnom u prvoj polovini dana, uz promjenjivu naoblaku. Dnevne temperature kretat će se između 22 i 25 °C.

Do subote jak vjetar i povremena kiša

Do subote će se zadržati povremena kiša, uz jako jugo. Na kopnu će u petak i subotu biti pretežno oblačno, uz mogućnost manje količine kiše, osobito u petak. Temperature će ostati stabilne, a u nedjelju se očekuje sunčanije vrijeme.

Na Jadranu će u nedjelju biti više sunčanih razdoblja, uz slabljenje juga i prelazak na istočnjak i buru. Međutim, u petak i subotu jugo će povremeno biti jako, moguće i olujno. Vrijeme će biti promjenjivo i pretežno oblačno, s povremenom kišom i lokalno jačim pljuskovima. Ovu vremensku prognozu iznio je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.