POKRENULI SU ČAK I SUDSKI POSTUPAK

Nevjerojatno: Državni inspektorat odbija otkriti Splićanima tko ih je trovao arsenom

08.10.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Gotovo godinu i pol otkako je službeno izmjereno golemo zagađenje zraka u sjevernim četvrtima Splita, neposredno uz Sjevernu luku, gdje je između ostalog utvrđeno osmerostruko povećanje vrijednosti arsena i nikla u zraku, Državni inspektorat i dalje odbija otkriti tko je trovao stanovnike drugog najvećeg grada u državi

Inspektorat istu informaciju odbija dostaviti čak i splitskoj gradskoj upravi te je ona stoga pokrenula postupak pred povjerenikom za informiranje.

Kada joj je povjerenik za informiranje dao za pravo i naredio da se Splitu dostave nalazi i zapisnici nadzora u Sjevernoj luci, Državni inspektorat čak je pokrenuo sudski postupak kojim to želi spriječiti.

I pritom se poziva na 'inspekcijsku tajnu'.

U to doba, u svibnju prošle godine, javnost su silno uznemirili rezultati ispitivanja kvalitete zraka po kojima je u blizini Sjeverne luke utvrđena višestruko povećana koncentracija cijelog niza opasnih i otrovnih metala te drugih čestica i spojeva. U samoj Sjevernoj luci djeluje više tvrtki, među kojima je najveća Luka d.d., koja je upravo u tom periodu naglo povećala svoj promet i skladištila goleme količine različitog rasutog tereta na otvorenom prostoru.

Grad Split postavio je dodatne mjerne stanice na širem području i javno apelirao na Državni inspektorat da počne raditi svoj posao te utvrdi odgovorne za ozbiljan ekološki incident. Gradonačelnik Ivica Puljak tada je održao sastanak s Državnim inspektoratom, no kada je naknadno zatražio informaciju o tome što je utvrđeno u nadzoru, odbijen je.

Tek je potvrđeno da su pronađene nepravilnosti, ali nije otkriven ključni podatak o tome koje su mjere naložene da bi se one otklonile. Od tada do danas traje pravna bitka za pristup ovim bitnim informacijama.

U međuvremenu se kvaliteta zraka u ovom dijelu grada značajno popravila, ali su i tvrtke s područja Sjeverne luke - pa i Luka d.d. - promijenile svoj način postupanja s različitim teretima. Kuriozitet jest da je upravo Split jedan od suvlasnika ove tvrtke, no ima manje od 10 posto udjela i u stvarnosti nema nikakav utjecaj na njeno poslovanje.

Sam Državni inspektorat u svojoj tužbi protiv odluke da mora dostaviti tražene dokumente, između ostalog, navodi da bi se objavom traženih informacija 'nanijela šteta i investitoru i samom Državnom inspektoratu' te da se 'ograničavanjem pristupa traženim informacijama u ovom slučaju štiti javni interes u području onečišćenja zraka i onečišćenja okoliša na tom području'.

Kako ove riječi zvuče potpuno apsurdno, kao i sam koncept da vodstvo drugog najvećeg grada u državi i njegovi građani nemaju pravo znati tko ih je i kako trovao arsenom i niklom, tportal je od Državnog inspektorata ponovno zatražio objašnjenje - zašto odbijaju otkriti informacije i je li uobičajeno da se gradovima i općinama uskraćuju podaci o zagađenju na njihovom području?

Zatražili smo i da nam dostave kopiju tužbe koju su podnijeli, a potpisao ju je glavni državni inspektor Andrija Mikulić, kako bismo proučili sve njihove argumente - no taj zahtjev su, u skladu sa stavom prema pravu građana na pristup informacijama, naprosto ignorirali.

Odgovor Državnog inspektorata

'Inspekcije Državnog inspektorata obavljaju inspekcijske nadzore, utvrđuju činjenice i poduzimaju mjere sukladno zakonskim propisima Republike Hrvatske. Pri tome naglašavamo da je Državni inspektorat institucija transparentna u svome djelovanju, otvorena i dostupna pojedincima i svim zainteresiranim dionicima. U tom smislu konstruktivnu komunikaciju pozdravljamo, a izričito odbacujemo komunikaciju kojom se insinuira neprofesionalan rad i postupanje inspektora/radnika Državnog inspektorata. Jednako tako, obavještavamo Vas da je, vezano uz informiranje javnosti, udruga, zainteresiranih dionika, uključujući jedinicu lokalne samouprave te predstavnike medija, o postupanjima nadležnih inspekcija Državnog inspektorata na predmetnoj lokaciji pružena informacija sukladno članku 57. Zakona o Državnom inspektoratu i Zakonu o medijima', sve je što su iz Državnog inspektorata odgovorili za tportal.

Kako bismo pojednostavili njihov odgovor, provjerili smo spomenuti članak 57. Zakona o državnom inspektoratu. On regulira tajnost podataka i doista ostavlja mogućnost inspekcijama da ama baš svaki korak u svom postupanju proglase tajnim.

Zvuči suprotno zdravom razumu, no koliko je ovakva odredba u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, ostaje na procjenu Visokom upravnom sudu koji će donijeti odluku u ovom slučaju. Nije nemoguće da će se o svemu na koncu morati odrediti i Ustavni sud.

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević za tportal je prokomentirao razvoj događaja:

'Zbilja je nevjerojatno da se Državni inspektorat suprotstavlja povjereniku za informiranje na ovaj način i dovodi do sulude situacije da Republika Hrvatska tuži Republiku Hrvatsku sudu Republike Hrvatske, a sve kako Grad Split ne bi znao što i tko je bio uzrok onečišćenja zraka na području Brda i Neslanovca. Pored toga, pozivati se na poslovnu tajnu kada podatke treba dostaviti suvlasniku dioničkog društva (9,57 posto) nema apsolutno nikakvog smisla. Krajnje je zabrinjavajuće ovakvo prikrivanje', rekao nam je Ivošević.