SNIMKA SA SRPSKE STRANE

Nevjerojatno: Kod Kopačkog rita stoje stotine kubika trupaca. Što ako ih vodeni val odnese?

19.09.2024 u 09:45

Bionic
Reading

U vrijeme u kojem svakodnevno gledamo snimke granja i trupaca koji začepljuju odvodne kanale i nanose štetu u poplavnim područjima, fotografija snimljena sa srpske strane Dunava kod Apatina, koja prikazuje gomilu trupaca naslaganu uz hrvatsku obalu, nimalo ne ulijeva povjerenje

Fotografiju je objavio te nam ju je ustupio portal Radiotelevizije Vojvodine, u pratećem tekstu navodeći da je šetače koji svakodnevno uživaju u pogledu na Dunav i okolnu prirodu iznenadio, a neke čak i uznemirio prizor koji se vidi s hrvatske strane. Hektari šume su posječeni, a stotine kubika drva sada leže naslagane tik uz obalu, kao da čekaju da ih netko ili nešto odnese.

Stanovnik Apatina, s kojim je novinarka RTV-a razgovarala, upozorava da trupci mogu začepiti plovne puteve te oštetiti infrastrukturu, pa čak i brodove i mostove nizvodno. Pita se jesu li poduzete sve mjere zaštite da se spriječi eventualna šteta ako dođe do poplave.

S obzirom na to da se na hrvatskoj obali, gdje su trupci snimljeni, nalazi Park prirode Kopački rit, obratili smo se tom parku prirode i Hrvatskim šumama za pojašnjenje kako je do ovoga moglo doći te hoće li trupci biti uklonjeni. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

  • +29
Zeleni otok i Batina pripremaju se za dolazak vodenog vala na Dunavu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic

Inače, i sa srpske strane pripremaju se za vodeni val. Stožer za izvanredne situacije općine Apatin upozorio je vlasnike vikendica u naselju Vagoni da sav namještaj, opremu i pokretna materijalna dobra uklone s navedene lokacije ili podignu na višu razinu kako bi se smanjila šteta u slučaju izlijevanja vode iz korita Dunava.

Naredna dva dana na toj lokaciji bit će isključena struja, a očekuje se i proglašenje redovne obrane od poplava, dodaje se u priopćenju stožera.

  • +22
Poplave u Europi Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP