prozvali vladajuće

Nevrijeme uništilo poznati OPG: 'Zagrepčani će ostati bez povrća, a naši ljudi bez posla‘

02.07.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme koje je jučer poharalo regiju prouzročilo je velike štete na brojnim poljoprivrednim površinama, a nije zaobišlo ni 'Ekopoljoprivredno gospodarstvo OPG Novak', koje se bavi uzgojem prodajom voća i povrća iz ekološkog uzgoja na području Zagreba. No nije ovo prvi put da je taj OPG stradao uslijed nevremena, zbog čega vlasnici sada apeliraju na vlastodršce

Naime, i prije godinu dana katastrofalna oluja uništila je plastenike OPG-a Novak, zbog čega su se nakon šteta nastalih nakon jučerašnjeg nevremena oglasili na Facebooku, ukazujući na to da osiguravajuće kuće ne osiguravaju plastenike od tuče i vjetra.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

'Kao i lani sigurna sam da će biti pitanja o osiguranju plastenika pa evo da odmah razjasnim. Osiguravajuće kuće plastenike osiguravaju od: eksplozije, požara, pada letjelice i udara groma. Od tuče i vjetra NE!

Nema načina na koji možemo osigurati našu proizvodnju - jedina je mogućnost u rukama Ministarstvo poljoprivrede koje nadoknadu štete i sanaciju iz posebnih fondova EU nudi poljoprivrednicima čije područje pogodi prirodna nepogoda i ošteti im poljoprivredni potencijal. Prirodnu nepogodu proglašava općina, što za poljoprivrednike Grada Zagreba znači da ukupna šteta na području grada mora biti oko 400 milijuna eura kako bi Grad mogao proglasiti nepogodu. Nevrijeme koje sravni sa zemljom sve zagrebačke poljoprivrednike ne bi napravilo toliku štetu.

U praksi to znači da kad vjetar iste snage pohara nas i naše kolege u praktički bilo kojoj općini, oni imaju pravo na nadoknadu štete iz posebnih fondova EU koji tome služe, a mi nemamo! Zbog birokratskih procedura!

Upozoravali smo na taj problem lani, upozoravamo ponovno. Upućivali smo molbe Ministarstvu, Grad Zagreb je stao iza nas i također upućivao molbe Ministarstvu za rješenje ovog problema. Zamislite, Ministarstvo poljoprivrede nas upućuje na Ministarstvo financija kako bi oni zbog nas mijenjali Zakon o prirodnim nepogodama. Pitam se ima li gospodin Josip Dabro dovoljno sposobnosti i volje riješiti ovaj problem?

Nakon noćnih mora koje smo proživljavali zbog prošlogodišnje oluje, nakon cijele naše borbe i nakon svega - iskreno, svejedno nam je.

Whatever. Ako mislite da je vrijedno sačuvati najveće zagrebačke ekološke povrćare i zagrebačke poljoprivrednike općenito, napravite ono za što vas svi zajedno plaćamo i nađite rješenje problema. Ako ne mislite stati iza nas, mirne duše ćemo sve rasprodati, staviti ključ u bravu znajući da smo dali sve od sebe da opstanemo. Vjerujte, živjet ćemo lagodnije i zarađivati puno više nego sada.

Da, Zagrepčani će ostati bez povrća koje toliko vole. Da, naši će zaposlenici ostati bez posla. Da, društvo će ostati bez poljoprivrednika, a priroda bez ekosustava koji smo ovdje izgradili. Nismo to htjeli, silno smo se borili protiv toga i to nas je držalo kroz sve ove godine. Sada je potez na vama.

Je li moguć nastavak proizvodnje u ovakvim plastenicima i na koji način... Nemam pojma. Probušeni su i definitivno više ne mogu ispunjavati svoju funkciju. Nekakva čudna, oštra tuča je padala. Naše plasenike pokriva najkvalitetniji najlon koji na tržištu postoji, a zarezan je kao da ga je žiletom netko rezao.

Eto, apeliram na sve koji nam mogu pomoći i na način na koji to mogu učiniti da to i učine. Ako ništa drugo barem samo dijeljenjem objave, medijskim pritiskom ili konkretnim rješenjima. Ako ovo društvo smatra da naš OPG nije toga vrijedan, povlačimo se i bila nam je čast proizvoditi ekološko povrće za vas! A na kraju, oni u čijim je rukama rješenje ovog problema, trebaju samo malo sposobnosti i volje, ništa drugo.