NEVJERICA NA ATLANTIKU

Sezona uragana uranila s mrcinom kategorije 5: 'Beryl misli da je rujan'

02.07.2024 u 09:59

Bionic
Reading

Uragan Beryl označio je neuobičajeno žestok i rani početak ovogodišnje sezone uragana u Atlantiku, a znanstvenici kažu da su tome vjerojatno pridonijele klimatske promjene. Beryl je ojačao u oluju kategorije 5 dok se kretao preko istočnih Kariba u ponedjeljak, rušeći dalekovode i preplavljujući ulice Grenade. Na Berylovom potencijalno katastrofalnom putu sada se nalazi Jamajka

S vjetrovima do 257 km/h, Beryl je noćas bio oko 1300 km istočno-jugoistočno od Kingstona, glavnog grada Jamajke, izvijestio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Oluja je u ponedjeljak pogodila područje Kariba, tada još kao najranija zabilježena oluja kategorije 4, ocijenjena na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva.

Beryl je udario na kopno na grenadskom otoku Carriacou u Karipskom moru kao najjači poznati uragan od 1851. godine, od kada traju mjerenja. Najmanje jedan smrtni slučaj zabilježen je u St. Vincentu i Grenadinima, gdje su stotine domova i zgrada oštećene, objavio je premijer Ralph Gonsalves u ponedjeljak navečer, ističući da bi moglo biti više smrtnih slučajeva. Dijelovi St. Vincenta i Grenadina ostali su bez vode i struje od ponedjeljka navečer, rekao je Gonsalves. Uragan Beryl 'za sobom je ostavio ogromno razaranje, bol, patnju širom naše nacije u ovom trenutku', dodao je.

Na otoku Unionu, sjeverno od Grenade, 90 posto kuća ozbiljno je oštećeno ili uništeno, rekao je Gonsalves. U Grenadi je oko 95 posto otoka ostalo bez struje, potvrdila je za CNN Neila K. Ettienne, glasnogovornica premijera. Telekomunikacije diljem Grenade su u prekidu, objasnila je Ettienne, dodajući da su zatvorene sve škole i tvrtke, kao i zračna luka. Trenutno rade samo bolnice i policija. Bilo je 'puno izvješća o razaranju i devastaciji i u Carriacouu i Petite Martiniqueu, kako je izvijestio premijer Grenade Dickon Mitchell.

  • +3
Uragan Beryl Izvor: Profimedia / Autor: Randy Brooks / AFP / Profimedia

'Beryl je sada potencijalno katastrofalan uragan kategorije 5', stoji u priopćenju NHC-a, dodajući da se očekuje da će donijeti po život opasne vjetrove i olujni val na Jamajku kasnije ovog tjedna. Oluja bi u srijedu mogla donijeti i do 30 cm kiše u nekim područjima, rečeno je, no prvo bi u utorak mogla natopiti otok Hispaniolu s padalinama do 15 cm, krećući se prema sjeverozapadu brzinom od 35 km/h.

Jamajka je u ponedjeljak izdala upozorenje na uragan, dok su upozorenja na tropsku oluju na snazi ​​za dijelove južnih obala Dominikanske Republike i Haitija. U restoranu Chillin' u Kingstonu, konobar Welton Anderson rekao je za Reuters da se osjeća mirno unatoč približavanju uragana. Jamajčani čekaju do posljednjeg trenutka, rekao je. 'Noć prije ili ujutro, počinje panika. To je zato što smo navikli na ovo.'

Diljem drugih otoka u istočnim Karibima, stanovnici su zatvorili prozore daskama, opskrbili se hranom i natočili gorivo u automobile.

Beryl je označio iznimno rani početak sezone uragana u Atlantiku. U nedjelju je postavio rekord kao najraniji uragan kategorije 4 u Atlantskom oceanu i jedini takav u lipnju. Nenormalno tople oceanske vode koje su omogućile alarmantno jačanje Beryla jasan su pokazatelj da će ova sezona uragana biti daleko od normalne, kao posljedica globalnog zatopljenja zbog zagađenja fosilnim gorivima.

Beryl ruši rekorde jer je ocean sada već topao onoliko koliko bi inače bio na vrhuncu sezone uragana, rekao je Jim Kossin, stručnjak za uragane i znanstveni savjetnik u neprofitnoj organizaciji First Street Foundation. 'Uragani ne znaju koji je mjesec, znaju samo kakvo je njihovo okruženje', rekao je Kossin za CNN. 'Beryl obara rekorde za mjesec lipanj jer Beryl misli da je rujan.'

Kossin je dodao da toplina oceana koja potiče jačanje Beryla bez presedana 'sigurno na sebi ima ljudski otisak'.