SNAŽNA PROMJENA VREMENA

Istok Hrvatske zdrobila superćelija, kiša navečer poplavila i dijelove Zagreba

01.07.2024 u 22:35

Bionic
Reading

U Hrvatsku je u ponedjeljak stigla snažna promjena vremena koja se ponegdje manifestirala i u obliku superćelijske oluje. Najveće štete zabilježene su na istoku Slavonije, a u mjestu Bošnjaci kuće su doslovno izrešetane. U kasnim večernjim satima snažna kiša pala je i u Zagrebu

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih uz posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu.

Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca.

Superćelija zamračila nebo nad Vukovarom Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Slafhauzer

Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite. 

O događajima u Slavoniji, gdje je superćelijska oluja izazvala snažne tuče na potezu od Lipika preko Slavonskog Broda do Bošnjaka, tijekom dana izvještavali smo u odvojenim člancima:

<<<Snažna tuča u Slavoniji, najgore je prošla Županja: Bit će velika šteta>>>

<<<Katastrofa u Bošnjacima: Kao da su snajperisti prošli kroz selo! Načelnik očajan, stiže i župan>>>

Superćelija zamračila nebo nad Vukovarom Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Slafhauzer

Istramet: Pobrinite se za imovinu i skrenite pažnju vašim gostima

Kad je riječ o prognozama za noć pred nama, sudeći po radarima na aplikacijama, ne smiješi nam se nikakvo olakšanje. Štoviše, na amaterskoj meteo stranici IstraMet stoji prilično dramatično upozorenje: 'Što se tiče Istre i Kvarnera, DHMZ-ov ALADIN za večer i noć pred nama je najžešći. Usudili bi se reći i zabrinjavajući. Ostali modeli su blaži, međutim snažni neverini teško da će nas zaobići. Pobrinite se za imovinu, nemojte se upuštati u duboku noć pod maliganima i skrenite pažnju vašim gostima', navode s Istrameta.

U kasnim večernjim satima snažan pljusak pogodio je i Zagreb. Iz raznih dijelova grada javljaju o poplavama, a na jednoj od neuralgičnih točaka zagrebačkog prometa, križanju Selske i Zagrebačke avenije, snimljena je velika količina vode koju gradski odvodni sustav nije uspio progutati. Pogledajte:

Oko 200 dojava građana, dio mjesta ostao bez struje

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi na području Zagrebačke županije, izvijestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite u ponedjeljak nakon nevremena koje je 'prohujalo' Zagrebom i Zagrebačkom županijom.

Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici, naveli su iz Ravnateljstva u sažetku novih informacija o nevremenu.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su stanovnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska, dodali su.

  • +4
Nevrijeme u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurić

S područja Grada Zagreba zaprimljeno je 15-ak poziva zbog pada stabala na prometnice.

"Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama", kazali su u Ravnateljstvu Civilne zaštite.

Na terenu su i dalje zagrebački vatrogasci koji su od 15 do 19 sati odradili 30-ak intervencija, uglavnom uklanjanja stabala i dijelova objekata.

"Zajedno s ostalim službama i dalje smo na terenu", objavili su na društvenim mrežama iz vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

Crveni alarm Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za zagrebačku i osječku regiju, kao i narančasto upozorenje za riječko i dubrovačko područje, i dalje su na snazi do kraja dana.

  • +6
U Slavonskom Brodu poplavljen podvožnjak nakon kiše Izvor: Cropix / Autor: Cropix