za 5,3 MILIJARDE EURA

Nizozemci svoje 'morževe' zamjenjuju 'orkama', pogledajte što sve imaju

13.10.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Nizozemska je odabrala francusku brodograđevnu tvrtku Naval Group za izgradnju podmornica sljedeće generacije klase Orka (kit ubojica). Kraljevska mornarica Nizozemske naručit će četiri primjerka podmornica te klase, a tportal donosi više o tim plovilima koja će zamijeniti zastarjelu klasu Walrus (morž)

Nizozemski državni tajnik za obranu Guis Tuinman i izvršni direktor Naval Group, Pierre Eric Pommellet, potpisali su ovih dana sporazum o industrijskoj suradnji (ICA) koji se odnosi na ugovor za program zamjene nizozemskih podmorničkih kapaciteta (RNSC). Nizozemska će u sklopu programa RNSC dobiti četiri podmornice koje će se zvati Orka, Barracuda, Zwaardvis (sabljarka) i Tijgerhaai (morski pas tigar).

Prema navodima Naval Group, podmornice za nizozemskog naručitelja gradit će se u francuskom Cherbourgu, uz očekivane rokove isporuke u sljedećih deset godina. Potpisivanje ovog ugovora označava početak zamjene podmornica klase Walrus, a one su u službi Kraljevske mornarice Nizozemske posljednjih 30 godina.

Na nizozemskom natječaju, održanom u siječnju ove godine, sudjelovali su i švedski Saab Kockums te njemački ThyssenKrupp Marine Systems. Jedan od ključnih čimbenika pri odabiru francuskog izvođača bilo je potpisivanje spomenutog ugovora o suradnji. U sklopu njega, francuska se tvrtka obvezala uključiti nizozemske tvrtke u nabavu ključnih sustava i komponenti, jamčeći tako razvoj domaće obrambene industrije i neovisnost zemlje u daljnjem servisiranju plovila.

Prema preliminarnim informacijama, ukupan angažman nizozemske obrambene industrije i tehnoloških instituta u izgradnji četiriju podmornica doseći će približno milijardu eura. Nizozemska će doprinijeti hidraulici, klimi, akustici, izviđanju, sonaru, kompozitnim materijalima i tehnologijama za proizvodnju pitke vode. Ukupna pak cijena za sve četiri podmornice iznosit će nešto više od 5,3 milijarde eura.

Po uzoru na francuske nuklearne podmornice

Buduća klasa namijenjena je za operacije protupovršinskog i brzog dubinskog protupodmorničkog ratovanja, kopneni napad korištenjem krstarećih projektila dugog dometa, nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka, ali i upravljanje krizama i specijalne operacije.

Klasa Orka bit će razvijena na temelju najnovijeg francuskog projekta podmornica za nuklearni napad s reaktorom klase Suffren (barakuda), ali će Nizozemskoj biti isporučena gotovo identična plovila, samo s alternativnim dizel-električnim pogonskim sustavom. Buduće podmornice imat će istisninu od 3300 tona, duljinu trupa od 82 metra i širinu od 8,2 metra.

Posada će se sastojati od 35 do 43 mornara, ovisno o vrsti zadaće. Ukupni kapacitet bit će 59 osoba, uključujući pripadnike Snaga za specijalne operacije. Za njih će Orke biti opremljene podvodnim amfibijskim jurišnim sustavima, skloništem na tzv. suhoj palubi, a bit će moguće istovremeno lansiranje postrojbe od 10 specijalaca te podvodnog vozila PSM3G.

Orke će prema najavama investitora biti opremljene sa šest torpednih cijevi kalibra 533 milimetra te paketom streljiva od 30 podvodnih projektila. Radi se o najnovijim teškim torpedima F-21 Artémis, a oni pružaju temeljni protupodmornički i protubrodski udar. Ovo oružje na električni pogon može koristiti punjive litij-ionske baterije za manevarske vježbe i jednokratne baterije od aluminij-srebro-oksida za bojno gađanje. S brzinom većom od 92 kilometra na sat, F-21 može doseći ciljeve udaljene preko 50 kilometara.

Prepiranja u parlamentu

Nizozemci još uvijek važu hoće li svoje Orke opremiti krstarećim raketama NCM ili američkim krstarećim projektilima Tomahawk. NCM je francuska podzvučna krstareća raketa na turbomlazni pogon namijenjena operacijama napada na brodove i podmornice te se smatra ekvivalentom projektilima Tomahawk za kopneni napad (LACM). Dizajneri ističu da krstareće rakete ovoj klasi pružaju mogućnost tzv. strateškog napada prve noći jer se njima mogu doseći ciljevi duboko unutar neprijateljskog teritorija, a što je sposobnost koju ima mali broj ratnih mornarica u svijetu.

Također, Orke će biti naoružane modificiranom inačicom protubrodske rakete Exocet SM39, projektilima A3SM (VL MICA). Potonji su sustavi protuzračne obrane kratkog dometa s vertikalnim lansiranjem te djeluju po principu 'ispali i zaboravi', odnosno koriste samonavođenje pomoću infracrvenih zraka, no znatno su smanjena dometa i ovisni o vremenskim uvjetima. Uz to, klasa će koristiti mine tipa FG-29.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Journal Military

Planovi za zamjenu nizozemskih podmornica najavljeni su još 2014., odmah nakon što je Rusija prvi put intervenirala u Ukrajini, a bili su popraćeni svojevrsnom političkom krizom jer je jedna skupina u tamošnjem parlamentu zagovarala nabavu velikih ekspedicijskih podmornica sa snažnijim dizel-električnim pogonom dok se druga zalagala za odabir jeftinijeg rješenja manjih dizel-električnih sustava, kakve grade Šveđani i Nijemci.

Analitičari ocjenjuju da će podmornice klase Orka biti vjerodostojno sredstvo odvraćanja koje će ujedno ojačati nizozemsku stratešku autonomiju s obzirom na to da će platforma biti naoružana krstarećim projektilima koji mogu pogađati mete udaljene stotine kilometara iza obale. Osim toga, bit će to značajan korak u jačanju pomorskih sposobnosti zemlje jer će Orke biti opremljene najnovijim senzorima i komunikacijskim sustavima za prikupljanje obavještajnih podataka, što je posebno važno u pružanju podrške nizozemskim i NATO-ovim obrambenim interesima u godinama što dolaze.