Njemačka je u petak objavila akcijski plan za provođenje viših standarda u proizvodnji životinjske hrane nakon otkrića visokotoksičnog dioksina
Vlasti Njemačke i Europske unije trude se suzbiti zdravstvenu krizu koja je počela 3. siječnja, kada su njemački dužnosnici izjavili da su perad i svinje hranjeni hranom onečišćenom dioksinom, čime su zaražena jaja i meso na pogođenim farmama. Njemačka je otad zatvorila 4.700 farmi i uništila 100.000 komada jaja. U međuvremenu je 3.000 farmi ponovno dobilo dopuštenje za rad.
Uzrok onečišćenja vjerojatno je gotovo 3.000 tona masti iz tvrtke Harles & Jentzsch iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenom i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim državama.
Za proizvođače ulja i masnoća koji se koriste u životinjskoj hrani bit će uspostavljen novi sustav izdavanja dozvola, a ulja i masnoće morat će se posebno odvajati za korištenje u industriji te za proizvodnju stočne hrane, rekla je njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner
Njemačka prodaja jaja, piletine i svinjetine jako je pala nakon afere s dioksinom.
Dioksin je ostatak industrijskog ili prirodnog procesa gorenja koji u većim količinama može biti kancerogen.