POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE:

'Njemačka treba hitno povećati plaće!'

30.04.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za socijalna pitanja Laszlo Andor pozvao je Njemačku da podigne plaće kako bi se u Europi povećala potrošnja te pomoglo izvoznim kapacitetima drugih država

'Štednja sama po sebi ne stvara rast. Potrebno je imati i investicije i potražnju', izjavio je mađarski ekonomist i povjerenik Europske komisije Laszlo Andor u velikom intervjuu za njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, u kojem je iznio niz zanimljivih ocjena i prijedloga za rješavanje aktualne krize u eurozoni.

Andor se inače smatra lijevo orijentiranim ekonomistom pa ne iznenađuje to što pledira da se zemljama poput Italije, Španjolske i Francuske da više vremena za dovođenje svojeg deficita unutar pravila EU-a, jer bi rezultat inače mogao biti baš suprotan od željenog – a to je još veći deficit. Povjerenik za socijalna pitanja ističe da rezanje nije dovoljno kako bi se riješila europska dužnička kriza, već je potrebna i veća potrošnja u sjevernim zemljama EU-a, a pažnju treba naročito usmjeriti na stimuliranje gospodarskog rasta.

Jedan od načina jest i, smatra Andor, povećanje plaća u Njemačkoj, od čije potrošnje ovisi i gospodarski rast u ostatku EU-a. 'Ako ne budemo radili na gospodarskom rastu, ne vidim kako će se onda smanjiti deficit', rekao je povjerenik Andor, otvoreno zagovarajući to da Njemačka uvede minimalnu plaću. S obzirom na velik izvozni uspjeh Njemačke, Andor smatra da niske plaće predstavljaju nefer prednost u odnosu na ostale članice Unije te bi se i zemlje izvoznice trebale prilagoditi kriznoj situaciji, kao što to čine države s velikim deficitima.

Apel povjerenika za socijalna pitanja Laszla Andora dolazi tek nekoliko dana nakon što je predsjednik EK Jose Manuel Barroso govorio o 'granicama štednje' i zatražio drugačiji pristup rješavanju krize. Iz njemačke vlade pak poručuju da se plaće polako podižu, a Bundesbank tvrdi da bi prebrzo povećanje plaća dovelo do otpuštanja i manje investicija te bi dugoročno ugrozilo njemačko gospodarstvo.