ODLIČNA REKLAMA

Njemački televizijski dokumentarci nahvalili prirodne ljepote Hrvatske

02.06.2016 u 07:32

Bionic
Reading

Kako se bliži ljeto i sezona godišnjih odmora, njemačke su televizije krenule prikazivati dokumentarne filmove o ljepotama Hrvatske. Sjevernonjemački NDR ovoga je mjeseca prikazao dokumentarac ‘Kroatien - Naturparadies zwischen Donau und Adria’ tj. ‘Hrvatska - prirodni raj između Dunava i Jadrana’, a bavarski BR 45 minuta posvetio ljepotama Istre u reportažnom dokumentarcu ‘Istrien - Zwischen Land und Meer’ tj. ‘Istra - između sela i mora’

Dokumentarni film o Istri režirala je Bettina Hausler, a u njemu se prikazuju istarski ribari u lovu, podsjeća se na važne povijesne momente iz istarske povijesti, te se citira i austrijskog pisca Mila Dora koji obožaa Istru i posvetio joj je brojne putopisne tekstove. Prikazana je i pitoreskna unutrašnjost Istre, primjerice Motovun, a naročito je istaknuta ljepota Rovinja te antička povijest Pule.

Drugi dokumentarni film, posvećen prirodnim ljepotama Hrvatske, autorski potpisuju Ernst Sasse i Hans-Peter Kuttler. Dox započinje kadrovima Plitvica pod snijegom, a onda se prikazuju risovi koji žive u Hrvatskoj. Hrvatsku se opisuje kao ‘zemlju životinjske raznolikosti’, te ‘divnih rijeka i mora’, prelijepih planina i krajobraza uopće. Autori ističu da je ‘mediteranski dio Hrvatske najpoznatiji dio zemlje’, ali pola svojeg dokumentarnog filma posvećuju kontinentalnoj Hrvatskoj, pri čemu posebno izdvajaju Slavoniju. Prikazuje se Sava i tipična slavonska seoska domaćinstva, kao i posavski konji primjerice.

U svakom slučaju, riječ je o dva iznimno pozitivno intonirana dokumentarna filma o Hrvatskoj i njezinim prirodnim ljepotama te bogatu kulturnom naslijeđu koji će sigurne neke Nijemce potaknuti na to da svoj godišnji odmor provedu u najnovijoj članici Europske unije.

Dox o Istri možete pogledati OVDJE, a onaj o prirodnim ljepotama i fauni Hrvatske OVDJE.