POSTAJE SPORTSKO DIONIČKO DRUŠTVO

NK Osijek počeo upisivati dionice

05.09.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Nogometni klub Osijek objavio je poziv za upis i uplatu dionica čime je konkretno započet postupak preoblikovanja kluba iz udruge u sportsko dioničko društvo

Temeljni kapital od 5,9 milijuna kuna podijeljen je na 59.315 redovnih dionica koje glase na ime, nominalnog iznosa po 100 kuna.

U prvom krugu pravo upisa do 17. rujna ima isključivo Grad Osijek, kao jedinica lokalne samouprave na čijem području djeluje klub. Nakon toga dionice će upisivati članovi kluba, kojih je prema nepotpunim informacijama uprave za sada preko osamsto. U sljedećem upisnom krugu opet pravo upisa imaju samo članovi, razmjerno svojim prethodnim uplatama. Ne upišu li se sve dionice do tada, slijedi četvrti i peti krug otvoren za javnost i vjerovnike kluba.

Valentina Koprivnjak, direktorica kluba, vjeruje da će prelazak iz udruge u trgovačko društvu za klub značiti bolje poslovanje. 'Zato ovo i radimo', kratko je komentirala uz napomenu da se trenutno završava evidencija članova, ali da ih je sigurno preko osamsto.

Koprivnjak je transformaciju osječkog prvoligaša najavila još početkom godina obrazloživši odluku teškom financijskom situacijom. Postojale su dvije mogućnosti - stečaj s likvidacijom ili sportsko dioničko društvo, kako ga propisuje Zakon o sportu.

Zatim je izrađen elaborat i procijenjen temeljni kapital koji je 17. kolovoza odobrilo Povjerenstvo za
profesionalne sportske klubove.

U klubu računaju s poslovnim interesom budućih dioničara kao presudnim motivom za nova ulaganja, odnosno svježi kapital potreban za plaće i materijalne troškove kluba, kako bi izbjegli nova dugovanja. Prema ranijem priznanju predsjednika kluba Zdravka Josića, dugovi premašuju 100 milijuna kuna, ali za njegovog mandata od ožujka ove godine ne stvaraju se novi dugovi.