strašna eksplozija

Nove fotografije: Ogromno rusko skladište oružja još uvijek gori

18.09.2024 u 20:09

Bionic
Reading

Ogromna eksplozija potresla je regiju Tver na zapadu Rusije nakon što su ukrajinski dronovi dugog dometa pogodili golemo skladište. Videozapisi i fotografije na društvenim mrežama prikazuju početnu eksploziju s vrlo velikom vatrenom kuglom, nakon koje je uslijedio udarni val, dodatne eksplozije u okolici te nekoliko minuta sekundarnih eksplozija koje su osvjetljavale noćno nebo. Vatre još uvijek gore dan nakon napada

Snaga detonacije bila je tolika da je u regiji Tver zabilježen potres slabog intenziteta, magnitude 2,8 po Richterovoj ljestvici.

Meta je bilo golemo skladište streljiva u gradu Toropetsu, otprilike 380 kilometara sjeverozapadno od Moskve i oko 483 kilometra sjeverno od granice s Ukrajinom. Grad ima oko 13.000 stanovnika.

Izvor iz ukrajinske državne sigurnosne službe SBU potvrdio je da su ukrajinski dronovi uzrokovali "iznimno snažnu detonaciju", izvijestio je The Telegraph. U međuvremenu, Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, priznao je napad, podijelivši video eksplozije uz komentar: "Demilitarizacija Rusije je nužna za zaustavljanje terora."

Igor Rudenja, guverner regije Tver, naredio je djelomičnu evakuaciju stanovništva Toropetsa te opisao napad ukrajinskih dronova kao "masivan".

Rudenja je naveo da hitne službe u Toropetsu pokušavaju "lokalizirati" požar koji je, kako je rekao, uzrokovan padom olupina drona. Nije spomenuo jesu li zabilježene žrtve niti koliko ljudi se evakuira, iako postoje izvještaji da se evakuirani prevoze autobusima u Zapadnu Dvinu, koja se također nalazi u istoj regiji.

Prema ruskim državnim medijima, regionalne škole i vrtići danas će biti zatvoreni, a također postoje izvještaji o nestancima struje u dijelovima regije Tver.

Pogođeno skladište oružja Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

Na ruskim društvenim mrežama, stanovnici Toropetsa objavili su fotografije i videozapise koji prikazuju razbijene prozore i tragove razaranja na zidovima, dok su drugi na lokalnim online forumima opisivali potpuno uništenje sela bližih skladištu streljiva.

Ukrajinski izvori, koje citiraju agencije AFP i Reuters, potvrdili su da je pogođeno skladište streljiva. Vojni objekt navodno je uključivao više skladišta za balističke rakete, rakete Grad, artiljerijske granate i druge eksplozive, kao i spremnike za gorivo. Ostali izvještaji navode da su u skladištu također bile pohranjene vođene bombe, artiljerijsko streljivo i rakete za protuzračnu obranu S-400.

Raniji izvještaji opisuju izgradnju skladišta streljiva u Toropetsu 2018. godine, namijenjenog za rakete, streljivo i eksplozive. Prema riječima ruskog generala Dmitrija Bulgakova, tadašnjeg zamjenika ministra obrane, objekt je zadovoljavao "najviše međunarodne standarde."