problem azilanata

Novi britanski premijer prvi put s europskim čelnicima, traži jačanje granica Europe

18.07.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Novi britanski premijer Keir Starmer pozvat će u četvrtak na samitu Europske političke zajednice (EPC) na akciju u cilju osiguranja granica europskog kontinenta dok u svojoj zemlji pojačava napore kako bi se riješio zaostatak vezan uz pitanje azila.

Starmer je uoči samita EPC-a pozvao na sveobuhvatnu europsku akciju kako bi se razbile "mreže krijumčara ljudi".

On će na samitu u Oxfordshireu, u južnoj Engleskoj, sudjelovati na raspravi o migraciji kojom će supredsjedati talijanska desna čelnica Giorgia Meloni.

Čelnici 47 zemalja članica EPC-a će se okupiti u palači Blenheim, rodnom mjestu Winstona Churchilla, na skupu koji više sliči neformalnom okupljanju nego mnogim međunarodnim samitima. Na njemu će Starmer pokušati presložiti odnose Ujedinjenog Kraljevstva s europskim susjedima nakon burnog razdoblja brexita.

Nova britanska laburistička vlada traži sigurnosni pakt s EU-om, a Starmer je također odlučan zacementirati potporu članica EU-a Ukrajini u ratu protiv Rusije Vladimira Putina.

"Ne možemo dopustiti da izazovi novije prošlosti definiraju naše odnose u budućnosti i stoga će europska sigurnost biti na samom vrhu prioriteta ove vlade kada je riječ o vanjskim poslovima i obrani", rekao je Starmer i dodao da će iskoristi ovaj trenutak da obnovi odnose Britanije s Europom.

Po njegovim riječima, "EPC će ispaliti startni hitac novog pristupa ove vlade prema Europi koji neće biti samo od koristi nama već i narednim generacijama, od pristupa koji podrazumijeva razbijanje mreža za krijumčarenje ljudima do suprotstavljanja Putinovim barbarskim akcijama  u Ukrajini i destabilizacijskim pokušajima diljem Europe".

"Moći ćemo osigurati naše granice, potaknuti gospodarski rast i obraniti naše demokracije samo ako budemo radili zajedno", rekao je Starmer.

Njegova ministrica unutarnjih poslova Yvette Cooper rekla je da će novo Zapovjedništvo za sigurnost granica koristiti protuterorističke ovlasti kako bi se borila protiv organiziranog imigracijskog kriminala, a djelovat će u Europi i šire.

Procjenjuje se da je 2023. neregularnim rutama u EU ušlo preko 380.000 ljudi, 17 posto više nego godinu ranije.

Oko 41 posto se stiglo manjim brodovima i čamcima preko Sredozemlja, 26 posto preko balkanske rute, a 16 posto preko istočnog Sredozemlja.

Starmer će se sastati u četiri oka s brojnim političarima, uključujući poljskog premijera Donalda Tuska, nekadašnjeg predsjednika Europskog vijeća na vrhuncu drame s brexitom.

EPC je iznjedrio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a osim 27-članog europskog bloka okuplja i 20 zemalja koje nisu članice EU-a, uključujući i Britaniju.

Čelnici će nazočiti prijemu kralja Karla III. u knjižnici palače - Long Library - čiji zidovi su prekriveni policama s više od 10.000 knjiga.

Na skupu sudjeluje i britanski ministar za europske poslove Nick Thomas-Symonds zadužen za provedbu vladinog plana da se odnosi s EU-om podignu na višu razinu.