SIGNALI S OTOKA

Novi britanski šef diplomacije: Velika Britanija cilja na bliže partnerstvo s EU-om

07.07.2024 u 19:46

Bionic
Reading

Velika Britanija mora biti "dobar susjed" Europskoj uniji u svome ciljanju "bližeg partnerstva" s Unijom, prema riječima novog britanskog ministra vanjskih poslova Davida Lammyja

Lammy je iskoristio svoj prvi inozemni put u ulozi najvišeg britanskog diplomata kako bi dao do znanja svojim kolegama u Njemačkoj, Poljskoj i Švedskoj o mogućnosti "ponovnog postavljanja odnosa" i "još bližeg zajedničkog rada kako bi se pozabavili zajedničkim izazovima".

Lammy je izdvojio pomoć Ukrajini i klimatske promjene kao područja zajedničkog rada.

S druge strane, ministar rada i trgovine Jonathan Reynolds rekao je da povratak slobodi kretanja s Europskom unijom nije na dnevnom redu, dok se nastavljaju napori za jačanje trgovinskih odnosa nakon brexita.

"Kao novi britanski ministar vanjskih poslova, s našim premijerom Keirom Starmerom, naša vlada će ponovno postaviti odnose s Europom kao pouzdanim partnerom i saveznikom i dobrim susjedom", napisao je Lammy za novine The Local Europe.

Lammy je rekao da britanska vojna, ekonomska, politička i diplomatska podrška Ukrajini i dalje "ostaje čvrsta", prije nego što je naglasio važnost rada s drugima.

  • +5
Victoria Starmer Izvor: Profimedia / Autor: Victoria Jones / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rekao je: "Europska sigurnost bit će inozemni i obrambeni prioritet ove vlade." "Ruska barbarska invazija rasvijetlila je potrebu da učinimo više da osnažimo naše vlastite obrane. Sljedeći tjedan, premijer, ministar obrane i ja otputovat ćemo u Washington na NATO samit."

Lammy je rekao da je predanost laburističke vlade NATO-u "nepokolebljiva", a jedna od stvari o kojima je Lammy razgovarao s kolegama je to da se Ukrajini omogući "jasan vlastiti put" pridruživanja savezu.