izbori na otoku

Novi šefovi UK: Podrška Ukrajini, prekid vatre u Gazi; Farage tvrdi da će sve zaprepastiti

05.07.2024 u 19:29

Bionic
Reading

Novi laburistički premijer Keir Starmer već je složio većinu svoga kabineta samo dan nakon izbora na kojima je glatko pobijedio.

Od zanimljivijih imenovanja promatračima zbivanja izvan Ujedinjenog Kraljevstva svakako su mjesta šefa diplomacije i obrane. David Lammy i John Healey preuzimaju odgovornost u vrijeme kada dva velika sukoba utječu na međunarodne odnose. Obećali da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u obrani od ruske agresije Rusijom i inzistirati na prekidu vatre u Gazi.

Novi ministar vanjskih poslova David Lammy poručio je da želi 'trenutni prekid vatre' u sukobu između Izraela i Hamasa.

'Učinit ću sve što mogu diplomatski kako bih podržao Joea Bidena u postizanju tog primirja', rekao je govoreći iz Foreign Officea.

Na pitanje novinara bi li bio voljan surađivati ​​s Donaldom Trumpom ako bude ponovno izabran, Lammy je rekao: 'Blisko ću surađivati ​​s onim tko bude u Bijeloj kući. SAD je velika demokracija'.

Novi ministar vanjskih poslova David Lammy upitan je o uspjehu propalestinskih kandidata, koji su osvojili nekoliko mjesta nakon što su se obratili glasačima ljutitima na stajalište laburista o ratu u Gazi.

Kaže da stranka "prepoznaje agoniju zajednica koje su vidjele prizore koji dolaze iz Izraela i Gaze". Pet kandidata koji su vodili kampanju na propalestinskim platformama osvojili su mjesta.

Osim izbora novih ministara britanski mediji bave se i Nigelom Farageom koji je iz osmog pokušao uspio ući u parlament. Farage je bio jedno od zaštitnih lica Brexita nakon čega je najavio odlazak u političku mirovinu, ali se predomislio.

'Nema entuzijazma za Laburiste, nema entuzijazma za Starmera uopće. Zapravo, otprilike polovica glasova je jednostavno glas protiv konzervativaca', kazao je Farage dodavši da će ova laburistička vlada vrlo, vrlo brzo biti u problemima te će on i njegova reformistička stranka ciljati na glasove laburista.

'Dolazimo po Laburiste, ne sumnjajte u to. Vjerujte mi ljudi, ovo je samo prvi korak nečega što će vas sve zaprepastiti.'