PRODOR U UKRAJINU

Obama prijeti Putinu novim sankcijama

15.11.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da je ruska agresija na Ukrajinu 'užasna' te da predstavlja prijetnju svijetu, dok su europske države zaprijetile Moskvi daljnjim sankcijama ako ne zaustavi dotok oružja i vojnika separatistima

Govoreći na marginama summita G20 u Brisbaneu, Obama je u središte pozornosti skupa stavio sigurnost i klimatske promjene, tako da su razgovori o globalnom gospodarskom rastu pali u sjenu.

Obama je izjavio da SAD prednjači u 'suprotstavljanju agresiji Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja prijetnja svijetu, a to smo vidjeli u užasnom rušenju (malezijskog zrakoplova) MH17'.


Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji također sudjeluje na summitu, rekao je da Moskva mora zaustaviti opskrbu ukrajinskih separatista oružjem i vojnicima i prisiliti ih da prihvate primirje ili će u protivnom biti suočena s dodatnim sankcijama.

'Rusija mora zaustaviti dotok oružja i vojnika sa svog teritorija u Ukrajinu i mora povući one koji su već tamo', rekao je Rompuy na tiskovnoj konferenciji. Ruski predsjednik Vladimir Putin je također sudionik skupa i sasvim će sigurno biti suočen s intenzivnim diplomatskim pritiskom kako bi promijenio taktiku prema Ukrajini.

Australija, koja je domaćin summita G20, nadala se da će dvodnevni sastanak biti usredotočen na globalni gospodarski rast, a ne na sigurnost i klimatske promjene. Međutim, izjave Obame i Rompuya pokazuju da će skupom dominirati pitanje sigurnosti.