UN TRAŽI PRIMIRJE

Obama prijeti sankcijama, separatisti otežavaju istragu

  • +28

Srušen malezijski Boeing 777

Izvor: Reuters / Autor: Maxim Zmeyev

Bionic
Reading

U rušenju malezijskog zrakoplova na letu Amsterdam - Kuala Lumpur iznad Ukrajine, poginulo je 298 osoba, a najvjerojatnije je oboren projektilom zemlja - zrak. Sve strane uključene u sukob na istoku Ukrajine - pobunjenici, Rusija i vlast u Kijevu - odbacuju odgovornost za pad zrakoplova i okrivljuju druge. Ukrajinski premijer Arsenije Jacenjuk nazvao je pobunjenike kopiladi, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da u posljednjih nekoliko mjeseci nije čuo ni jednu istinu koja dolazi iz Kijeva

Uzbunile su se i međunarodne sile pa je SAD kritizirao Rusiju zbog naoružavanja pobunjenika. U SAD-u su uvjereni da je projektil uzrokovao pad zrakoplova te šalju stručnjake FBI-ja na mjesto nesreće. Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ruskog predsjednika Putina da utječe na pobunjenike na istoku Ukrajine da se provede istraga. Svi tvrde da je nužno provesti neovisnu međunarodnu istragu. Crna kutija je pronađena i trenutno je u rukama proruskih separatista.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, prema pisanju AP-a, iznad Ukrajine je letio područjem u kojem nije bilo nikakvih zabrana letenja. U trenutku kada je izgubljena komunikacija s kontrolom leta, u neposrednoj blizini nalazili su se zrakoplovi Singapore Airlinesa i Air Indije.

22:00 Američki zastupnici razmatraju donošenje zakona o uvođenju jačih sankcija protiv Rusije nakon pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini, izjavio je u petak američki senator Chris Murphy, a američka veleposlanica pri UN-u optužila Rusiju da je 'tehnički pomogla' proruskim separatistima da obore putnički zrakoplov s gotovo 300 putnika i članova posade.

Murphy, demokrat iz Connecticuta i predsjednik senatskog odbora za Europu, najavio je da će tijekom vikenda razgovarati s utjecajnim senatorima 'o novom zakonu o sankcijama'.

Dodao je da predsjednik Barack Obama može sam pooštriti sankcije, ali ako se odluči za agresivniju akciju, potpora zastupnika će mu dobro doći.

Murphy, poput brojnih američkih zastupnika, drži da bi bilo vrlo korisno da se i europske države priključe američkoj inicijativi.

Rusija je upozorila da se ne donose prerani zaključci o tome na koji je način u četvrtak pao malezijski zrakoplov s 298 putnika i članova posade.

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin pozvao je na 'nepristranu, otvorenu istragu'.

'Zašto je ukrajinski kontrolor leta poslao zrakoplov u područje gdje traju sukobi? U područje s kojeg se gađaju civilni ciljevi i gdje je bilo protuavionskih sustava?' upitao je.

'Međunarodno pravo omogućuje da država privremeno zatvori područja opasna za zračni promet. Stoga treba istražiti ne samo nesreću, nego i jesu li ukrajinske zrakoplovne vlasti ispunile svoje dužnosti', istaknuo je Čurkin.

21:58
Iz ureda britanskog premijera Davida Camerona priopćili su kako je sve vjerojatnije da je zrakoplov oborio separatistički projektil. Šest britanskih istražitelja zrakoplovnih nesreća u subotu će stići u Kijev kako bi pomogli u istrazi katastrofe.

21:08
Promatrači OESS-a nisu u petak mogli osigurati pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, objavio je čelnik OESS-a.

'Nije im omogućen pristup kakav su očekivali. Nisu imali slobodu kretanja potrebnu da bi obavili svoj posao. Mjesto nesreće još nije osigurano', rekao je Thomas Greminger.

Greminger, švicarski veleposlanik pri OESS-u, dodao je da je tim od 75 promatrača čekao oko sat i petnaest minuta i da se sada vraća u Donjeck.

19:33
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da je u kontaktu s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom koji će, nada se, uspjeti konačno riješiti krizu u svojoj zemlji, javljaju ruske novinske agencije.

'U kontaktu smo s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i nadam se da će ukrajinskom narodu i svim ljudima, bilo gdje da žive, ponuditi rješenje koje će donijeti konačan i trajan mir na tom području', rekao je.

Putin je to izjavio tijekom susreta s ruskim patrijarhom Kirilom, u prigodi obljetnice rođenja Sergeja Radonješkog, jednog od najštovanijih svetaca u Rusiji.

'S velikom zabrinutošću i tugom promatramo događaje u istočnoj Ukrajini. To je grozno, tragedija', ocijenio je.

'Sve strane umiješane u ukrajinski sukob moraju što prije prekinuti vojne operacije i početi dijalog mira', dodao je Putin.

'Mislim da svi moramo pridonijeti tome. Zamolit ću i patrijarha da pomogne u toj uspostavi mira', rekao je ruski predsjednik.

18:34 '
Ovo je poziv na buđenje Europi i svijetu, da postoje posljedice eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini. Sukob neće biti lokaliziran, neće biti ograničen na to područje. Ulog je visok za cijelu Europu, ne samo za ukrajinski narod', poručio je Obama.

18:14
Proruski separatisti sve vrijeme dobivali su pomoć od Rusije, i to u teškom naoružanju i osposobljavnju vojnika', poručio je Obama.

'Rusija je cijelo vrijeme odbijala poduzeti korake kako bi se situacija u istočnoj Ukrajini smirila', rekao je Obama te priprijetio da SAD ima mogućnost pojačati sankcije protiv Rusije i da će to učiniti ako treba.

Putin ima kontrolu nad nasiljem ispunjenom situacijom u istočnoj Ukrajini, kazao je Obama. Sve će, kaže Obama, stati ako Putin donese odluku i zabrani da u Ukrajinu i dalje stižu naoružanje i borci iz Rusije.

Kazao je da SAD zasad ne namjerava slati svoju vojsku u Ukrajinu, no da će, ako treba, djelovati preko NATO snaga.

18:02
U padu zrakoplova poginuo je jedan američki državljanin, potvrdio je na press konferenciji američki predsjednik Barack Obama. 'Stradali su nevini civili, muškarci, žene, male bebe koje koji nisu imali nikakve veze s krizom u Ukrajini. Njihova smrt je nasilje nevjerojatnih razmjera', kazao je Obama.

Američki predsjednik ponovio je riječi američke ambasadorice pri UN-u Samanthe Power, rekavši da je projektil zemlja-zrak ispaljen s područja koje kontroliraju proruski separatisti.

'Također znamo da ovo nije prvi put da je u istočnoj Ukrajini oboren zrakoplov', rekao je Obama, podsjetivši da su već ranije oboreni ukrajinski teretni zrakoplov i ukrajinski helikopter.

16:49
Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power kazala je da su u SAD-u uvjereni da su za rušenje zrakoplova odgovorni proruski separatisti. 'Procjenjujemo da je malezijski zrakoplov oboren raketom SA-11, i to iz istočne Ukrajine, s područja pod kontrolom separatista', rekla je Power.

'Od svih raketnih sustava tipa Sam, samo su SA-11, SA-20 i SA-22 sposobni pogoditi zrakoplov na visini na kojoj je bio malezijski Boing. Možemo odmah isključiti SA-8 i SA-13 jer imaju kratki domet. Zbog tehničke kompleksnosti sustava SA-11 teško je povjerovati da su separatisti sami njime upravljali. Zbog toga ne možemo isključiti opciju da su imali pomoć Rusije', kazala je Power, dodavši da prema amričkim informacijama Ukrajina nema sustav SA-11 u tom području, ali da tako i tako Ukrajina od početka sukoba nije ispalila ni jedan protuzračni projektil.

16:22
UN-ovo Vijeće sigurnosti zatražilo je 'cjelovitu, iscrpnu i neovisnu međunarodnu istragu' rušenja malezijskog zrakoplova.Dapače, UN-ova međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva ponudila je Ukrajini sastavljanje međunarodnog istražiteljskog tima.

UN je pozvao na primirje u istočnoj Ukrajini.

16:17
Priopćenjem su se oglasili i iz središnjice Malaysian Airlinesa, kazavši da je ruta iznad ratne zone bila odobrena od europske kontrole leta i da jedino ona može određivati planove leta u europskom zračnom prostoru.

16:09
Iz Malaysia Airlinesa kažu da je zrakoplov MH17 redovito bio na kontrolama i popravcima. Zadnja kontrola na zrakoplovu bila je 11. srpnja, poručio je predstavnik kompanije u Europi Huib Gorter.

Boing 777 letio je 17 godina, rekao je Gorter. 'Svi komunikacijski sustavi funkcionirali su normalno prije pada zrakoplova', dodao je.

Gorter je također stao u obranu leta MH17 iznad ratne zone. 'Mnoge druge kompanije također koriste tu rutu i ona je proglašena sigurnom', rekao je Gorter.

'Dogodila se tragedija i ona se mogla dogoditi bilo kome od nad', poručio je Gorter, dodavši da zrakoplovi Malaysian Airlinesa sada izbjegavaju letove nad tim područjem.

15.01
NATO je zabrinut zbog sve veće sofisticiranosti teškog oružja koje koriste separatisti na istoku Ukrajine, izjavio je u petak jedan dužnosnik saveza u Bruxellesu.
'Zabrinuti smo zbog sve većeg broja teškog oružja koje koriste separatisti na istoku Ukrajine i rastuće sofisticiranosti opreme', rekao je dužnosnik, koji je tražio da ostane neimenovan.
'Utvrdili smo da Rusija i dalje dopušta prelazak plaćenika i teškog oružja preko svoje granice u Ukrajinu', dodao je on. Dužnosnik NATO-a potvrdio je da su zrakoplovi NATO-a za rano radarsko upozoravanje i kontrolu zračnog prostora (AWACS) u vrijeme nesreće bili iznad Poljske i Rumunjske, ali da tek treba pregledati materijal koji su snimili.
14.46 Moskva treba priznati svoju odgovornost za osiguravanje napretka mirovnog procesa u Ukrajini gdje je potrebno postići primirje kako bi se istražio pad malezijskog putničkog zrakoplova nedaleko od ruske granice, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel. Postoji puno naznaka da je zrakoplov srušen i počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde, kazala je. 'Ti su nam događaji još jednom pokazali da je nužno političko rješenje i prije svega da je Rusija također odgovorna za ono što se događa u Ukrajini u ovom trenutku', rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu. Dodala je da upućuje 'vrlo jasan poziv ruskom predsjedniku i vladi da pridonesu postizanju političkog rješenja'.

Neovisna istraga pada zrakoplova treba početi što je prije moguće, smatra Merkel. Također je rekla da nema alternative dijalogu o Ukrajini s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Merkel i Putin redovito telefonski komuniciraju i kancelarka od njega traži da iskoristi svoj utjecaj kod separatista i tako pomogne u okončanju sukoba na istoku Ukrajine u kojima su ubijene stotine ljudi.

14.30Uprava Malaysia Airlinesa objavila je da će rodbini putnika na letu MH17 isplatiti 5.000 dolara za početne troškove, javlja Reuters.

14.15 Nekoliko je putničkih zrakoplova u četvrtak letjelo istom rutom kojom se, prije nego što je srušen iznad Ukrajine, kretao i zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17, izvijestio je u petak malezijski ministar prometa Liow Tiong. 'Samo nekoliko sati prije nesreće, nekoliko je putničkih zrakoplova raznih aviokompanija koristilo istu rutu. Piloti zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 nisu dobili nikakve naputke u zadnji trenutak da trebaju promijeniti rutu tijekom leta', kazao je Tiong. Organizacija za međunarodno civilno zrakoplovstvo (ICAO) odobrila je putanju zrakoplova uz napomenu da je ruta sigurna te da su i okolne zemlje odobrile prelijetanja zrakoplova drugih zrakoplovnih kompanija. 'Petnaest od 16 zrakoplovnih tvrtki, članica udruge azijskih zračnih prijevoznika, koristilo je ovu rutu preko Ukrajine, a slično je i s europskim zračnim prijevoznicima', rekao je Tiong.

14.00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je tvrdnje ukrajinskih dužnosnika o umiješanosti Rusije u rušenje malezijskog zrakoplova, javlja Guardian. 'Ako govorimo o stvarima za koje nas optužuju iz Kijeva da radimo proteklih nekoliko mjeseci, onda mogu reći da nisam u tom vremenu čuo istinitu izjavu koja je došla otamo', kazao je Lavrov za rusku državnu televiziju. Lavrov je također naglasio da Rusija neće preuzeti crnu kutiju od pobunjenika.

13.49 Oleg Carev, jedan od vođa pobunjenika u samoproglašenom republici u Donjecku tvrdi da oni nisu srušili zrakoplov jer nemaju oružje za takav napad. Time navodi da su se pobunjenici prije tri tjedna hvalili da su osvojili proturaketnu vojnu bazu i u njoj zaplijenili lansere za BUK rakete. Na ruskog državnoj televiziji Vesti su tada poručili da će nebo nad Donjeckom biti štićeno raketnim sustavom BUK.

13.33 Jedna australska obitelj koja je izgubila dvoje svojih članova na nestalom letu MH370 Malaysia Airlinesa zadesila je nova tragedija jer su se u zrakoplovu MH17 koji je srušen iznad Ukrajine nalazila još dva njezina člana, piše Sydney Morning Herald pozivajući se na Brisbane Times. Kaylene Mann izgubila je brata i snahu na letu MH370 koji je misteriozno nestao u ožujku ove godine, a sada i pokćerku i njezina supruga na letu MH17 koji je oboren iznad Ukrajine.

13.20 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je nužna 'temeljna i objektivna istraga', a iz Moskve je stigao poziv Međunarodnog zrakoplovnog odbora (IAC) da se formira međunarodna skupina za istragu pod vodstvom Organizacije za međunarodno civilno zrakoplovstvo (ICAO) koja djeluje pod okriljem UN-a. Svi se slažu da je neovisna istraga potrebna, a kako prenosi američki ABC, već je odlučeno da se agenti FBI i istražitelji Nacionalnog vijeća za sigurnost zračnog prometa upute u Ukrajinu, gdje će imati 'savjetodavnu ulogu' tijekom istrage o uzrocima pada leta MH17.

13.13 Broj žrtava u padu zrakoplova Malaysia Airlinesa porastao je na 298 nakon što je otkriveno da su na letu bile i tri bebe.

13.00
AP je objavio da je do sada na mjestu nesreće pronađeno 181 tijelo i prevezeno u Harkov na identifikaciju.

12.40
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je prerano govoriti o sankcijama Rusiji zbog pada malezijskog zrakoplova u Ukrajini, piše Reuters.

12.20 Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira protiv Rusije, koja podržava 'teroriste' i 'kopilad' odgovornu za rušenje zrakoplova. Dodao je da je ukrajinskim vlastima zabranjeno doći na mjesto rušenja aviona, no da će one sudjelovati u međunarodnoj istrazi.

11.50 Ranije je priopćeno da je na letu bilo stotinjak znanstvenika, među kojima je bio i Joep Lange, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za AIDS. WHO je izvijestio da je među poginulima i Glenn Thomas, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.


11.40 Ministar prometa Malezije izvijestio je da je među putnicima bilo 173 državljana Nizozemske, 44 Malezijca, 27 Australaca, 12 Indonežana, devet Britanaca, po četiri Nijemca i Belgijca, tri Filipinca, te po jedan državljanin Kanade i Novog Zelanda.

11.20 U zrakoplovu se, kako javlja Malaysia's Star, nalazila i rođakinja malezijskog premijera Najiba Razaka. The Guardian javlja da je među poginulima devet Britanaca, a identificirana su dvojica navijača Newcastlea koji su putovali na Novi Zeland.

11.12 Australski premijer Tony Abbott priprijetio je Rusiji da će izgubiti kredibilitet međunarodne zajednice ako na bilo koji način bude blokirala istragu.

10.40 Rusija i Ukrajina prepucavaju se oko toga tko je srušio zrakoplov optužujući jedni druge. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavao Klimkin tvrdi da ne postoji ni najmanja šansa da je ukrajinska vojska srušila zrakoplov dok u ruskom ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da pobunjenici u Ukrajini uopće nemaju raketni sustav BUK-M1 kakvim je navodno srušen zrakoplov.

RTL Autor: RTL

10.30 Proruski separatisti u Ukrajini tvrde da su pronašli osam od 12 uređaja, koliko ih je zrakoplov Malaysia Airlinesa imao, koji prate i snimaju tijek leta.

10.23
Vođa proruskih separatista rekao je kako se u petak očekuje nastavak pregovora s Kijevom o istrazi te da se razmišlja i o trodnevnom ili četverodnevnom prekidu vatre kako bi se ona olakšala.

10.17 Malezijski ministar prometa Liow Tiong izjavio je da ako se pokaže točnom informacija da je putnički zrakoplov srušen projektilom, radi se o zločini protiv ljudskog dostojanstva. Istovremeno ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk smatra da bi zločin trebao istražiti Međunarodni sud u Haagu. Ukrajinska strana okrivljuje proruske separatiste za rušenje zrakoplova. Oni smatraju da je zrakoplov srušen raketnim sustavom BUK-M1 ili BUK-M2.

10.15 Proruski separatisti u Ukrajini pristali su pomoći u istrazi o uzrocima pada malezijskoga putničkog zrakoplova i zajamčit će siguran pristup međunarodnim stručnjacima koji će stići na mjesto nesreće, izvijestio je u petak OESS.

10.00 Glasnogovornik Malaysia Airlinesa izjavio je da kompanija pokušava osigurati pristup mjestu nesreće rodbini žrtava.

09.50 Ukrajinske zrakoplovne vlasti zatvorile su zračni prostor nad istokom zemlje gdje su u tijeku 'sigurnosne operacije' tj. pobuna proruskih separatista.

9.40 Britanski premijer David Cameron sazvao je hitni sastanak kabineta zbog pada zrakoplova.

9.20 Prema iskazu svjedoka, spasilačke ekipe pronašle su drugi dnevnik letenja zrakoplova Malaysian Airlinesa koji se srušio u istočnoj Ukrajini.

9.10
Aviokompanija Malaysia Airlines u priopćenju je opovrgnula mogućnost da je eventualna starost ili tehnički propust kriv za rušenje zrakoplova nad Ukrajinom.

8.50 Prema pisanju Telegrapha, pobunjenici su pronašli 'crnu kutiju' i već otpremili prema Moskvi. 'Crna kutija' je ključni dokaz za istragu neovisnih stručnjaka

8.47 Malaysian Airlines je navodno i dalje letjela rutom iznad ratne zone koju su neke druge aviokompanije izbjegavale.

8.30Igor Strelkov, jedan od vođa proruskih pobunjenika u Donbasu, potvrdio je da stoje iza napada nakon kojeg je srušen malezijski avion. Strelkov – kojemu je to 'ratno ime', a pravi identitet Igor Girken, izjavio je: 'Upozorili smo vas da ne letite našim nebom', stajalo je na internetskoj stranici koju koriste separatisti, ali izjava je brzo nakon toga uklonjena. Strelkov je, naime, ocjenjuju zapadni mediji, mislio da je srušen još jedan ukrajinski transportni vojni avion. Kad je pak shvatio da je riječ o putničkom avionu, odmah je zatražio da se izjava ukloni. On je, inače, 'ministar obrane' separatističke, nepriznate Donjecke narodne republike.

Među žrtvama najviše Nizozemaca

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, a nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nije poznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika. Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je kako je jučerašnji dan bio 'crni dan' za Nizozemsku, a pad malezijskog zrakoplova vjerojatno najgora avionska nesreća u nizozemskoj povijesti.

'Ovaj predivni ljetni dan završio je na najcrnji mogući način', rekao je Rutte u svom obraćanju novinarima na aerodromu Shipholu u Amsterdamu, s kojeg je zrakoplov poletio.

Na svih vladinim zgradama u Nizozemskoj zastave će biti spuštene na pola koplja zbog smrti 154-ero državljana te zemlje.

Malezijski putnički zrakoplov, koji je letio na liniji Amsterdam - Kuala Lumpur, srušio se jučer u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice s Rusijom, a nitko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.
343206, 343207, 343179, 343199Obama traži međunarodnu istragu o padu zrakoplova u Ukrajini

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je međunarodnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti pada malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, uz inzistiranje da svi dokazi povezani s padom ostanu na mjestu nesreće dok međunarodni istražitelji ne završe istragu i utvrde što se dogodilo, priopćila je Bijela kuća.

U telefonskim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i malezijskim premijerom Najibom Razakom Obama je rekao da će američki stručnjaci odmah pružiti svu moguću pomoć kako bi što prije došlo do međunarodne istrage.

RTL Autor: RTL

I njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je hitnu i neovisnu međunarodnu istragu na mjestu nesreće malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je kako su Merkel šokirale sumnje da je zrakoplov pogođen i srušen s tako velike visine, no ako se sumnje potvrde, njemačka kancelarka ocjenjuje da će to dovesti do daljnje eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini.